За трета поредна година Народното читалище „Напредък-1869“, организира Национален панаир на занаятите. Проявата ще се проведе по време на фолклорния фестивал „Шумла“, който ще започне на 3 септември, съобщиха организаторите.

Майстори от различни краища на страната – Бяла, Велико Търново, София, Габрово, Трявна, Главиница – Силистренско, Хасково и Шумен ще се включат в събитието, по време на което ще бъдат представени занаятите шекерджийство, грънчарство, стъкларство, гайтанджийство, художествен текстил. Посетители ще имат възможност да си закупят различни изделия от орехи и лавандула, везба, бижута от полускъпоценни камъни.

Националният панаир на занаятите „Майстории“ в Шумен стартира през 2018 г. на европейското културно наследство и се провежда по инициатива на НЧ „Напредък-1869”. Той е своеобразно продължение на дългогодишната традиция на читалището да организира поредицата „Как се прави това” – демонстрации на стари български занаяти и техники. Основната цел на събитието е да се привлекат майстори, които да демонстрират своите умения и да предизвикат интерес у младите хора, които да направят първи стъпки в тези занаяти и техники.

Националният панаир на занаятите „Майстории“ се провежда с подкрепата на Община Шумен.

ШУМ.БГ