27 отбора ще участват в областното първенство по футбол в Шумен за сезон 2021/2022. Както и в предходните сезони тимовете са разделени в две групи на регионален принцип – северна и южна.

На север стартират 12 отбора, на юг – 15. Първенството започва на 5 септември с мачовете от южната група. Срещите от северната са с начална дата 11 септември.

В шампионата има нови отбори. На футболната карта се завръща набралият голяма популярност преди години тим на „Космос“ Браничево. Отборът ще играе в северната група. В нея няма да участва един от финалистите в последните години – Никола Козлево, който не  е подал заявка и не е картотекирал футболисти.

В южната за новия сезон новаците са три: „Олимпия“ Шумен (клубът, който развива женски футбол, ще участва и с отбор при мъжете), „Ботев“ от село Каменяк и „Балкан“ Градище, който се завръща в първенството след едногодишно отсъствие.

Този сезон отборите са с два повече в сравнение с предходния. Някои от тях, като тимът от Каменяк, имат да оправят съблекални, за да отговорят на изискванията и да могат да домакинстват на стадиона в селото си, но като цяло всички клубове са изрядни“, обясни председателят на ОС на БФС в Шумен Милен Христов.

Той допълни, че има нови правила около Ковид пандемията за отлагане на мач – отбор може да поиска друга дата за срещата си ако трима от играчите имат положителен PCR тест за коронавирус.

Ето и жребият за 1-ви кръг в двете групи

Южна група:

„Велики Преслав“ - „Балкан“ Средня
„Върбица“ - „Чавдар“ Дивдядово
„Смядово“ - „Балкан“ Градище
„Ендже“ Царев брод - „Герой“ Зайчино ореше
„Заря“ Звегор - „Устрел“ Трем
„Локомотив“ Каспичан - „Енев“ Дибич
„Ботев“ Каменяк - „Олимпия“ Шумен
„Хитрино“ - почива

Северна група:

„Войвода“ Капитан Петко - „Мълния“ Климент
„Габър“ Габрица - „Борци“ Борци
„Зенит“ Черноглавци - „Победа“ Пристое
„Космос“ Браничево - „Вихър“ Боян“
„Ясен“ Ясенково - „Дъбрава“ Осеновец
„Лудогорец“ Каолиново - „Устрем“ Пет могили

ШУМ.БГ