Статуя на откривателя Христофор Колумб ще бъде отстранена от един от главните булеварди на град Мексико и ще бъде заменена с фигурата на мексиканска жена от коренното население, заяви кметът на мексиканската столица Клаудия Шейнбаум, предаде Ройтерс.

Шейнбаум каза, че прочутата статуя на Колумб от деветнайсети век (1877 г.) на булевард "Пасео де ла Реформа" ще бъде преместена на "достойно място" в града, за да направи място за паметник, който ще допринесе за изразяването на "социална справедливост" към историческата роля, изиграна от жените в Мексико и особено от онези с произход от коренното население.

"Разбира се ние признаваме (ролята на) Колумб. Но съществуват две гледни точки", каза Шейнбаум и отбеляза, че от една страна е европейското виждане за "откриването на Америка", макар че тогава в Мексико са съществували цивилизации от векове. "Има и друга гледна точка от тук, че в действителност един европеец е пристигнал в Америка, установил е контакт между двете части (на света), а след това е дошло (испанското) завоевание", допълни тя в слово в мексиканската столица.

Няколко статуи на италианския мореплавател вече бяха отстранени от градове в САЩ след началото на протестите "Животът на черните има значение" и преосмислянето на колониалната ера и наследството на робовладението в световен мащаб.

Шейнбаум е близък съюзник на левия президент на Мексико Лопес Обрадор, който се стреми да представи правителството си преди всичко като защитник на бедните и коренните общности.


Дир.бг