Малта започна днес поставянето на подсилващи дози ваксина срещу COVID-19, след като преди дни в домове за възрастни хора бяха установени огнища на заразяване с новия коронавирус, който причинява това инфекциозно заболяване, предаде ДПА.

Кампанията първо ще бъде насочена към възрастните хора, които живеят в социални домове. Предвижда се онези, за които се смята, че имат по-слаб имунитет, да започнат да получават трета доза от следващата седмица.

Поставянето на подсилващи дози се отнася за РНК ваксините на компаниите "Пфайзер"/"Бионтех" (Pfizer/BioNTech) и "Модерна" (Moderna). Първоначално се предвиждаше кампанията да започне на 13 септември. Началото й обаче бе поставено 7 дни по-рано след съобщения за две огнища на заразяване с вируса в домове за възрастни хора миналата седмица.

Според здравния министър Крис Фърн правителството проучва клинични данни, за да определи дали ще е необходимо всички възрастни жители да получат трета доза. Малта е една от държавите в света с най-високо ниво на ваксинация срещу COVID-19. Всички нейни жители, навършили 12 години, може да получат ваксина и вече над 90 процента от тях са напълно ваксинирани.

Дневник