Издирваният Евелин Банев с прякор Брендо е задържан в Украйна, съобщи БНР. Информацията беше потвърдена от МВР пред "Дневник".

БНР се позовва на официалното съобщение на украинската полиция, според което е задържан български гражданин, който има присъди в България и Румъния за наркотрафик. Той е бил задържан в къща до Киев, където се е укривал с чужди документи. Заедно с него са били задържани и още няколко души, които също са с криминални прояви.

Според информация във в. "24 часа" Брендо ще остане в ареста 20 дни, след което българската прокуратура може да поиска екстрадицията му.

Украинската полциция е разпространила видео, което е от 7 септември, на което се вижда как един човек, чието лице е замазано, е на земята и е с белезници. След това има снимки, на които се вижда как го отвеждат, а след това кадри на камери за отглеждане на марихуана.

Банев е в неизвестност от 2018 година

 

 

Евелин Банев има шест годишна присъда в България, постановена през 2018 година. Той осъден за това, че между 17 октомври 2002 г. и 30 май 2005 г. на територията на България, Великобритания, Британските Вирджински острови, Швейцария и Австрия е участвал в организирана престъпна група, създадена за финансови операции със средства, за които е знаел, че са придобити чрез трафик на наркотични вещества.

 

 

Присъдата спрямо Банев е влязла в сила на 26 април 2018 година, когато Софийската градска прокуратура незабавно е разпоредила той да бъде задържан и закаран в затвора. Спрямо него е наложена и забрана за напускане на страната.
След като е установено, че той не пребивава на известните адреси и местонахождението му в страната е неизвестно, Банев е обявен последователно за местно, общодържавно и международно издирване.


Освен в България срещу Банев има присъди за наркотрафик в Италия и Румъния.

Той беше задържан в Италия и преди години беше върнат в България заради делото срещу него тук. През 2013 г. Софийският градски съд го осъди на 7.5 г. затвор, но апелативният съд го оправда и замени домашния му арест с подписка.

След това Върховният касационен съд върна делото и при повторното разглеждане САС го осъди на 6 години затвор. Тогава мярката му за неотклонение не беше променена, като от съда обясниха, че присъдата е четена в негово присъствие и се е явявал на всички заседания. Забраната му за напускане на страната остана до края на процеса.

Банев беше подсъдим заедно с доведения си брат Симо Карайчев, бившата си съпруга Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева. Добринова и Дишлиева бяха оправдани, а Карайчев получи три години условно.

Дневник