Британските власти се отказаха от плановете да изискват ваксинационни паспорти за достъп до нощните клубове и до масови събития, съобщи БТА, позовавайки се на "Асошиейтед прес".

Оттеглянето на предложението идва, след като представители на управляващата Консервативна партия се противопоставиха на идеята, заявявайки, че това ще обремени бизнесите и ще наруши човешките права.

Здравният министър Саджид Джавид поясни, че решението може да бъде променено при ново рязко увеличаване на броя на заразените с коронавирус.

Идеята за ваксинационен паспорт не се ползва с популярност във Великобритания, в която по принцип гражданите не са задължени да носят със себе си документи за самоличност.

В неделя във Великобритания бяха отчетени 56 починали с COVID-19, със сто по-малко от събота. Регистрирани са 29 173 нови случая в сравнение с 29 547 в събота, съобщава "Ройтерс".

Правителството на Нидерландия реши да премахне изискването за спазване на дистанция като превантивна мярка срещу разпространението на COVID-19. Изискването за отстояние от 1.5 метра ще отпадне от 25 септември.

Запазва се изискването за представяне на документ за ваксиниране или за отрицателен тест за достъп до кафенета, ресторанти, кина и театри. Заради останалите 1.8 млн. неваксинирани правителството не се чувства готово да отмени напълно ограниченията, съобщава тв каналът NOS.

По данни да Европейската здравна агенция в Нидерландия напълно са ваксинирани 77.2% от пълнолетното население, 85.5% са с поне една доза.

Дневник