Рискът от смърт при COVID-19 е 11 пъти по-висок при неваксинираните в сравнение с този при имунизираните, установи голямо проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, цитирано от Си Ен Би Си (CNBC).

Проучването разглежда заразени с COVID-19, хоспитализации и смъртни случаи в 13 държави. Проследени са повече от 600 хил. случая на COVID-19 от април до средата на юли са анализирани според ваксинационния статус на пациентите.

Резултатите показват, че неваксинираните са имали около 4.5 пъти по-голяма вероятност да се заразят с вируса, повече от 10 пъти да бъдат хоспитализирани с вируса и 11 пъти по-голям риск да умрат от болестта.

По-ранно проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяването въз основа на данни от 43 127 случая на COVID-19 около Лос Анджелис, направено между май и юли установи, че неваксинираните хора са пет пъти по-склонни да се заразят и е 29 пъти по-вероятно да попаднат в болница с вируса.

"Ваксините работят. Имаме научните инструменти, от които се нуждаем, за да обърнем посоката на тази пандемия", заяви директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски.

В четвъртък президентът Джо Байдън обяви задължителна ваксинация за здравните работници, държавните работници и компаниите, изпълняващи държавни обществени поръчки в опит да ускори ваксинацията. По данни на здравната агенция на САЩ около 54% от американците са ваксинирани.

Дневник