Пекин планира да раздели бизнеса на финансовото поделение на гиганта "Алибаба", "Ант груп", на две, като доходното поделение за заеми ще се обслужва от отделно приложение, а държавата ще получи пряк достъп до потребителските данни.

Това пише "Файненшъл таймс". След като вече бе наредено на "Ант" да отдели две от по-развитите си звена (за малки заеми и за услуги, подобни на традиционната кредитна карта) и да ги отвори за външни акционери, същите тези звена сега трябва да работят с отделно приложение.

Освен това "Ант" ще трябва да предаде потребителските данни, на които се основават решенията за даване на заеми, на нова, специална компания за кредитна оценка. Тя ще е съвместно предприятие с държавата според двама запознати с процеса.

Последната стъпка е решаваща в работата на Китай по националната система за социален кредит, която надхвърля работата по отпускане на заеми; приложения, оценяващи действията на китайците, се разработват в редица провинции, както и от трите технологични гиганта - "Алибаба", "Тенсент" и "Байду", и планът бе те да съдействат за изграждане на националната кредитна система до 2020 г., но задействането ѝ се забави.
Нито един от трите технологични гиганта обаче не получи лиценз за системата си за оценки за потребителски кредит - в Китай са издадени само три такива лиценза, и то на държавни компании. "Ант" няма да може вече сама да взима решения на кого да се даде кредит; преди спряното от държавата излизане на борсата миналата година тя твърдеше, че в момента кредитни решения се вземат "за секунди".

"Правителството вярва, че монополната власт на големите технологични компании идва от контрола на данните, казва източник, близък до финансовите регулатори в Пекин. То иска да прекрати това."


Двете посочени поделения на бизнеса на "Ант", обединени в компанията CreditTech, за пръв път надхвърлят по приходи основния източник за групата - бизнеса ѝ с обработка на плащания - през първата половина на 2020 г. и достигат 39% от приходите. Компанията е издала една десета от потребителските кредити без ипотека в Китай за миналата година.

Бивш служител на централната банка на Китай обяснява за "Файненшъл таймс", че заради "взаимното доверие" "Ант" ще има значително право на глас в управлението на съвместното предприятие, оценяващо кредитния риск (според друг източник кадри на основателя на "Алибаба" Джак Ма ще оглавяват съвместното предприятие засега). "Но новият формат ще гарантира и че "Ант" слуша партията, когато става въпрос за жизненоважни решения."

Изданието добавя, че не само "Ант" ще бъде засегната от новите правила (т. е. атаката не е само срещу Джак Ма). Това лято централната банка е съобщила на бранша, че решенията за отпускане на заеми трябва да се базират на данни от одобрени компании за кредитни оценки. В една от другите компании смятат, че това ще доведе до "умерено" свиване на печалбата, защото ще означава, че компанията вече не може да използва собствените си данни, за да взема решения.

Дневник