Китайските власти затвориха град с население от 4 милиона и половина души в югоизточната провинция Фудзиен заради няколко десетки случая на Covid-19, предава Bloomberg. Целта е да се спре разпространението на варианта Делта и да се поддържа политиката на нула случаи на болестта.

Жителите на живописния крайбрежен град Сямен, където се намират производствени центрове на компании за електронни компоненти като ABB Ltd. и Schneider Electric SE, нямат право да излизат от домовете си, освен при извънредни случаи. Всички жилищни комплекси и села са затворени, а кина, барове, фитнеси и библиотеки спряха работа.

От вторник всички детски градини, начални и средни училища в Сямен ще бъдат затворени, а учениците ще преминат към онлайн обучение. Автобусните линии, които тръгват от града, са спрени, за да се ограничи риска от предаване на болестта. В някои части от Сямен масово се тестват хора, а местните власти планират да тестват целия град, заяви заместник-кмета Лиао Хуашен.

Поредното огнище на болестта все още не е обхванало и съседните на Фудзиен провинции, а установените случаи са 103 в 3 града. Първите заразени са открити при рутинно тестване в местни училища. Бащата на двамата ученици се е върнал от чужбина в началото на август. Той също е заразен и се смята, че е преносител на заразата в провинцията.

Новите случаи са открити едва месец, след като Китай овладя по-голямо огнище, което беше най-голямото от първоначалното, което започна от Ухан. Бързите и безкомпромисни мерки на местните власти показват колко е трудно да се ограничи силно заразният вариант Делта и усилията, които Китай трябва да полага, за да поддържа политиката си на 0 случаи на Covid.

Експерти от националните здравни служби казват, че има риск заразата да се пренесе и в съседни региони. Путиен, сегашният център на огнището, е в сложна ситуация, заявиха длъжности лица. Те очакват да установят нови случаи в жилищни комплекси, училища и заводи. Близо 30,000 души са напуснали града в посока други провинции от края на август, но местни медии пишат, че засега не са открити още заразени.

Днес.бг