В редиците на талибаните е избухнал сериозен скандал за съставянето на правителството.

Това заявяват източници на Би Би Си и макар информацията им да не е потвърдена, се появява в деликатен момент, след като публичното отсъствие на фактическия ръководител на движението по политическите въпроси, молла Абдул Гани Барадар, направи впечатление в Кабул в международните медии.

Барадар, оглавяващ политическата мисия в Доха, бе първият лидер на талибаните, говорил директно с американски президент през 2020 г., и бе освободен от пакистански затвор по негово настояване две години по-рано. Той бе обявен за вицепремиер в списъка с министри на новото "Ислямско емирство" Афганистан (и промяната, и властовата структура предстои да бъдат признати или не от външния свят), а не за ръководител на правителството, както се очакваше още от първите дни след падането на Кабул в ръцете на талибаните преди точно месец.

Талибаните отричат да има спорове между Барадар и друг член на кабинета (потайността за проблемите е отличителна черта за тях, след като две години криха смъртта на основателя молла Омар, чиято дясна ръка бе Барадар).

В последните дни обаче се появиха множество коментари, че обявената структура на властта в разрез с всички обещания - непредставителна за афганистанския народ, само състояща се от талибани, включваща международно признати признати терористи и без жени - е опит да бъдат успокоени част от редиците.

Между Барадар и "Хакани"

Талибаните не са единни, макар изследователите да не са единодушни колко сериозни са разломите им. Най-известният от месеци разлом е този между ръководството от Доха (преговорния екип, който общуваше със света, от който Барадар е част) и военните командири на терен, както и мрежата "Хакани".

Именно с министър от "Хакани" - известния в мрежата Халил ур Рахман Хакани - се е породило и разногласието на Барадар, за което говори един източник от талибаните в пущунската служба на Би Би Си и член на талибаните в Катар, заедно с близък до включили се в спора. Причината била недоволството на Барадар от структурата на временното правителство, а и от разделения по въпроса на кого да се припише победата в Афганистан. Не се уточняват подробности, но вероятно става въпрос за разногласието между спечелилите битките (често без особена съпротива) и договорилите изтеглянето от САЩ, направило това възможно.

"Хакани", свързана с някои от най-кървавите атентати в Афганистан, получи четири министерски поста, сред тях вътрешното министерство - пое го лидерът на групировката, Сираджудин Хакани. Тя вече отговаряше за сигурността на Кабул, още от първите дни, в които талибаните го управляваха.

След слуховете за убийството на Барадар талибаните опровергаха, но според източниците на Би Би Си той е отпътувал към Кандахар заради спора. Официално талибаните първо твърдяха, че отишъл да се срещне с върховния водач Хайбатулла Ахундзада в този град, който е и духовна родина на талибаните, но по-късно - че е "уморен и иска да си почине". Продължават и спекулациите дали самият Ахундзада е жив - той не се е появявал публично след победата на талибаните.

Дневник