Най-високопоставеният генерал в САЩ се е обадил тайно на китайския си колега два пъти през последните месеци от мандата на Доналд Тръмп от притеснение, че американският президент може да разпали война с Китай/. Това съобщи в. "Вашингтон пост", цитиран от "Ройтерс" и БТА.

Генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, се е обадил на генерал Ли Цзочън от Народноосвободителната армия на 30 октомври 2020 г., четири дни преди президентските избори, а след това отново на 8 януари, два дни след като поддръжници на Тръмп участваха в размирици в Капитолия във Вашингтон.

В тези разговори Мили е опитал да увери Ли, че САЩ са стабилни и няма да атакуват, а ако има атака, той щял да предупреди своя колега навреме, се казва в статията. Статията се позовава на "Опасност", нова книга на журналистите Боб Удуърд и Робърт Коста, която ще излезе на пазара идната седмица.

Мили се е обадил в Пекин втория път след телефонен разговор с председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси на 8 януари. Тя е попитала генерала какви предпазни мерки са въведени, за да се попречи на един "нестабилен президент" да нанесе ядрен удар. "Той е луд. Знаете, че той е луд", е казала Пелоси на Мили. Според цитираната разпечатка от разговора генералът е отвърнал: "Съгласен съм с Вас за всичко".

Новината, съобщена от американския в. "Вашингтон пост", че най-високопоставеният генерал в САЩ се е обадил тайно на китайски колега два пъти през последните месеци от мандата на президента Доналд Тръмп, притеснен, че държавният глава може да разпали война с Китай, е и сред темите, коментирани от електронното издание на вестника днес.

В коментара си авторът Макс Бут припомня, че според излязла през юли книга, генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ е сравнил президента Тръмп с "класически авторитарен лидер, който няма какво да губи" и е предупредил, че действията му може да доведат до нещо съдбоносно като подпалването на Райхстага.

Нова книга на журналистите от в. "Вашингтон пост" Боб Удуърд и Робърт Коста, чието излизане на пазара предстои, разкрива, че генерал Мили

не се е тревожел само за това, че Тръмп може да извърши преврат,

а и че президентът може да започне война с Китай. А тревогата му била толкова голяма, че на два пъти се обаждал по телефона на високопоставен китайски генерал, за да го увери, че американските военни не планират нападение.

Според двамата автори генерал Мили си давал сметка, че действа по подобие на държавния секретар на САЩ Джеймс Шлезинджър, който

през август 1974 г. се опитал да попречи на тогавашния президент Ричард Никсън

да започне война, но смятал, че няма избор. Анализаторът на "Вашингтон пост" изтъква, че двете книги рисуват последователен образ на президент, за когото най-високопоставеният му генерал е смятал, че представлява ясна и настояща опасност за националната сигурност на САЩ.

В анализа на "Вашингтон пост" се подчертава, че генерал Мили трябва да бъде похвален, че е действал, за да ограничи способността на психически нестабилен главнокомандващ да свали правителството и да започне война.

Но докато критиците на Тръмп ще възприемат генерал Мили като герой в тази история, пише "Вашингтон пост", десницата ще гледа от твърде различен ъгъл на написаното от Удуърд и Коста. Тръмп и неговите последователи вече шумно изобличават генерали, които според тях внимават повече да са политически коректни, отколкото да се борят с враговете на Америка. След вчерашната новина за излизането на книгата на Удуърд и Коста десни политици вече предположиха, че Мили е виновен, защото е заговорничил за преврат, съучастник е в измяна и трябва да бъде уволнен, изправен пред военен съд или дори екзекутиран.

Защо не бяха и наполовина така възмутени от поведението на президента Тръмп, заради което той беше подложен на импийчмънт, пита риторично анализаторът на "Вашингтон пост". Той посочва, че генерал Мили не е имал друг избор, освен да направи това, което и направи, но неговите действия допълнително ще вбесят десницата и ще задълбочат разрива между военните и Републиканската партия.

Ако Тръмп или тръмпистки лоялист дойде на власт през 2024 или 2028 г., очаквайте чистка на офицери, смятани за верни по-скоро на Конституцията, отколкото на президента и Републиканската партия, прогнозира анализаторът от изданието. Уви, в армията няма недостиг на десни екстремисти, смята Макс Бут. Той привежда като пример циркулиращо в последните дни в интернет писмо, с което армейски подполковник

подава оставка, защото не желае да си постави задължителната за военните ваксинира

срещу COVID, твърдейки абсурдно, че това е равнозначно на "марксистко превземане на армията и на правителството на САЩ".

Абсолютно нищо не пречи на Тръмп или на бъдещ президент републиканец да назначи някой с крайнодесни възгледи като въпросния подполковник за председател на Съвета на началник-щабовете, пише анализаторът.
С други думи, не може да разчитаме на бъдещи генерали да се противопоставят на обсебен от властта, потенциален авторитарен лидер в Овалния кабинет, както е направил генерал Мили, смята авторът.

Няма категоричен законодателен текст, който да попречи на президента да нареди на военните да извършат преврат. Ние сме зависими от верността на въоръжените сили към Конституцията, за да се предотврати такъв кошмар, но е възможно да бъде попречено на президента да започне ядрена война с политически цели.
Авторът от "Вашингтон пост" смята, че е наложително американският Конгрес да приеме ограничения върху правомощията на президента за използване на ядрено оръжие, преди друг обезумял президент да встъпи в длъжност. /БТА

Дневник