Политическите партии в Шумен не се разбраха за ръководните постове в Районната избирателна комисия /РИК/ за предстоящите парламентарни и президентски избори. Така кой да бъде председател, зам.-председател и секретар на комисията ще се решава в София.

Консултациите за състава на РИК се проведоха при областния управител Валентин Александров. Комисията ще има 13 члена. Съгласно резултатите от предишните парламентарни избори по три места са определени за ГЕРБ-СДС и “Има такъв народ” . БСП, ДПС и “Демократична България” ще са с по двама членове, а “Изправи се БГ. Ние идваме!” с един.

Без проблем бе определен само секретарят на РИК. За мястото заявка даде единствено ДПС, като предложи адв. Ахмед Джамбазов.

Председателския пост в Комисията поискаха ГЕРБ и “Има такъв народ”, като предложиха съответно имената на Василина Кънчева и Веселина Маринова.

Заявка за зам.-председателското място дадоха 3 партии БСП /Мариела Великова/, "Демократична България" /Мария Василева/ и “Изправи се БГ. Ние идваме!” /Деян Станев/. 

Никоя от партиите не отстъпи от исканията си, като изложиха различни доводи в защита на кандидатите си.

Областният управител ще представи в Централната избирателна комисия протокола от проведените консултации и предложенията на партиите и коалициите. Очаква се ЦИК да назначи състава на РИК - Шумен до 10 дни.

Изборите за Народно събрание и първия тур на изборите за президент и вицепрезидент ще се проведат на 14-ти ноември.

ШУМ.БГ