Най-голямата съдийска организация - Съюзът на съдите в България за пореден път призова за оставката на изборните членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради серия от нерешени проблеми. Позицията идва след общо събрание на организацията, на което присъства и служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Управителният съвет се обръща към всички съдии и към представителите на академичната и правната общност в България като призовават за подкрепа на становището от 23 юни, в което се изразява оценка на дейността на ВСС и се настоява за оставка на неговите изборни членове.

От ССБ отново изброяват едни от най-съществените проблеми, които спират ефективната работа на съда. Сред тях са липса на равномерна и справедлива натовареност и нормални условия на труд, които да позволяват решаване на делата в разумен срок; липса на приложени на практика справедливи правила за оценка на натовареността и атестирането на съдиите, което да се провежда своевременно, както e предписано в закона.

Напомня се, че е невъзможно провеждане на своевременни и честни конкурси за повишаване и преместване на съдиите, както и че липсва система за определяне на справедливо възнаграждение за съдиите, съобразно количеството и качеството на положения труд.

Като друга причина за искането си от ССБ посочват провала при изграждането на система за ефективно електронно правосъдие, което да бъде в услуга на гражданите и да рационализира и улеснява работа на съда.

"Отговорността за тези нерешени проблеми и за лошото административно управление на съдебната власт е на членовете на Висшия съдебен съвет. Достойното поведение изисква те да подадат своите оставки", подчертават още в позицията от организацията.

Те отправят призив за незабавно спиране използването на Единната информционна система на съдилищата (ЕИСС) до отстраняване на недостатъците в нея.

Освен това призовават и съдиите да не участват в гласуването за частичен избор на двама членове на Висшия съдебен съвет, насрочено за 10 октомври 2021 г. Двама магистрати трябва да бъдат избрани, за да заемат местата на подалите оставки членове на съдийската колегия Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова.

"Изразяваме убедеността си, че дискусията по конституционните въпроси, открита от Българския институт за правни инициативи по повод 30-годишнината от приемането на Конституцията на Република България, следва да продължи. Във връзка с това Съюзът на съдиите в България поема инициативата да бъде активен и съзидателен участник в междуинституционалните и професионалните дискусии", допълват още в обръщението си от ССБ.

Дневник