Най-малко 25 са задържаните при опит за преврат в Судан рано тази сутрин по данни на местни и арабски медии, часове след като армията на страната потвърди, че пучът е осуетен.

Сутринта военни и други участници в преврата опитали да поемат контрола на сградата на държавните медии. В първите минути след съобщенията суданската телевизия поиска народът да се "опълчи" на опита за преврат.

Из местни медии бързо се появиха съобщения, че ситуацията е под контрол. Източници на двете най-големи телевизии от Залива, "Ал Арабия" и "Ал Джазира", обясняват, че информацията за готвения пуч постъпила по-рано и затова армията могла да реагира по-рано.

Изявления на властите сочат, че опитът се свързва отчасти с "елементи" на бившата власт - до 2019 г. страната се уплавляваше от режима на Омар ал Башир, издирван за геноцид от Международния наказателен съд. Той бе свален през пролетта на 2019 г. на фона на назряващо икономическо недоволство, но бяха нужни месеци, за да се формира преходна власт между военни и цивилни.

Според армията ситуацията е под контрол, но както в нея, така и извън е имало "ограничен кръг" елементи като движеща сила. "Ал Арабия" съобщи, позовавайки се на собствени източници, че в опита за преврат са участвали елементи на "Мюсюлмански братя". Това не присъства в следващите ѝ публикации по темата, но продължава да е част от съдържанието на базирания в ОАЕ сайт "Ал Айн". "Ал Арабия" дори посочи името на предполагаемия организатор - генерал от въоръжените сили.

И през 2020 г. имаше неуспешен опит за преврат. Судан, чиито първи демократични избори би трябвало да са през 2024 г., все още се намира в тежка икономическа криза и търси международна помощ. Преходната власт се надява изваждането на страната от списъка на САЩ с държави, спонсориращи тероризма, да помогне за това.

Дневник