ДПС за първи път ще има свой кандидат за президент. Това стана ясно след регистрацията на партията в ЦИК.

"Подадохме документи за регистрация и за двата вида избори - и за изборите за президент и вицепрезидент, и за народни предсатвители", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който заедно с членове на ръководството депозира папките на ДПС в избирателната комисия.

Досега движението винаги е подкрепяло кандидат-президенти, издигани от партии или от инициативни комитети. Така през 2016 г. Движението за права и свободи подкрепи инициативен комитет, застанал зад Пламен Орешарски и Данаил Папазов, но на втори тур даде подкрепата си за Румен Радев. Сега за първи път партията ще има официално своя кандидатпрезидентска двойка и се регистрира за президентска кампания. По-назад в годините ДПС подкрепи Ренета Инджова на първи тур през 2001 г., но после даде рамо за втория тур и победата на Георги Първанов срещу Петър Стоянов.

Карадайъ не издаде името на техния избраник за кандидат-президент, но посочи, че по-късно днес на свое онлайн заседание това ще се обсъжда от Централния съвет на партията. "Ще приемем критерии и процедури за номинации, в зависимост от номинациите, ще регистрираме и кандидатите ни за народни представители, и кандидатите ни за президент и вицепрезидент", каза лидерът на ДПС.

Движението отдавна даде да се разбере, че няма да подкрепи Румен Радев за втори мандат, защото го обвинява за разединението на нацията и за нарушение на гражданските права на активисти на ДПС от МВР по време на отминалия парламентарен вот.

"Трябва да изберем президент, обединител на нацията, който може да обединява нацията, а не президент, който разединява", добави Карадайъ.

По думите му президентът трябва да бъде полето за консенсус между политическите сили, а не този, който ги противопоставя, включително вътре в НС, допълни той.

Лидерът на движението съобщи, че през следващата седмица отива в Брюксел и ще отнесе сигналите за полицейски произвол спрямо областни, общински и местни лидери, общински съветници, кандидат-депутати, кметове и активисти на ДПС на последните парламентарни избори.

"Президентът Радев няма как да не знае, а може и да участва и в указанията към служебния министър Рашков, който съзнателно и целенасочено погазва конституционните права на българските граждани, ограничавайки ги да не гласуват и нарушава човешки права, унизява. Има достатъчно факти, събличане на хора, хора на земята, обиски по домове, изреди част от сигналите лидерът на ДПС. Той подчерта, че това се прави под "благозвучното - "борба с купуването на гласове". ДПС е против купуването на гласове и борба трябва да се води, но не с противозаконни методи и средства, коментира Карадайъ. Той добави, че органите на реда и държавният апарат не трябва да ползват в услуга на едни партии против други.

В следващия парламент, по думите му, политическите сили трябва да потърсят обединението около програма за ускорено икономическо развитие на страната, каквато ДПС отдавна е представило. "В тези кризи България има нужда от това, България има нужда от обединение, а не от допълнително напрежение с противоконституционни и противозаконни комунистически прийоми, такива, каквито видяхме на изборите през юли", заяви Мустафа Карадайъ. "Някои от държавите-членки вече изхарчиха половината средства от Плана за възстановяване, ние още не сме си пуснали фиша", възмути се още лидерът на ДПС.

Дир.бг