Горещо препоръчвам на всички да си направят и противогрипната имунизация, обяви пред БНТ имунологът Богдан Петрунов. Той посочи, че ваксините против грип и коронавирус не са взаимноизключващи се като посъветва все пак да се спазва правилото за поне 14 дни отстояние между двете, ако някой реши сега и за двете.

Не мога да си обясня, че има хора, които са против ваксините, каза още той като посочи, че препаратите са едно от големите достижения на медицината наред с антибиотиците.

Не е необходимо да се бърза с третата доза ваксина срещу COVID, посочи той. Според него трябва да са минали поне 10 месеца от втората доза.

С възрастта над 65 години и болните от злокачествени заболявания имат имунен дефицит и трябва да си поставят третата доза, но здравите могат да изчакат до 1 година.

Хората със сърдечни, белодробни и чернодробни заболявания трябва да са приоритет при поставяне на третата доза, както и някои групи, които работят с повече хора, допълни той. Подчерта, че изследването за наличие на антитела не може да е определящо, защото те с времето така или иначе спадат.

Дневник