Върховният административен съд отмени няколко решения на първа инстанция, с които са присъдени обезщетения по Закона за отговорността на държавата заради хакерската атака срещу Националната агенция по приходите (НАП), довела до изтичането на личнни данни на милиони български граждани. Това съобщава "Сега".

Според съда случаите (обезщетение от 200 и от 100 лева ) трябва да бъдат преразгледани, защото са били допуснати съществени нарушения, заради които не са изяснени факти и обстоятелства от значение за спора.

По първото дело върховният съд постановява, че долната инстанция е е трябвало да назначи експертиза. "Като не е направил това, съдът е пропуснал да изясни съществен за спора въпрос - било ли е направено всичко обективно възможно за защита на информационната система на НАП от външна намеса", пише в решението на ВАС.

Сходни са аргументите на върховния съд и по отношение на обезщетение от Административен съд - Добрич. "След като съдът не разполага със специални знания, за да прецени, какво е направено, дали направеното е достатъчно, могла ли е да бъде избегната хакерската атака и ако "да", какво още е следвало да се направи, съдът е следвало служебно да допусне изслушването на съдебно-техническа експретиза", пише още в решението.Върховният съд връща и два други случаи за преразглеждане от Административен съд София. Става въпрос за казуси, по които исканията за обезщетенията са отхвърлени. "Неправилен е и изводът на съда, че ищецът не бил претърпял вреда, тъй като преживеният стрес и безпокойство не са довели до трайно изменение в ежедневно битовите навици и поведение. Ищецът сочи като неимуществена вреда, чието обезщетяване иска, преживеният от него стрес, безпокойство и притеснение. Тези негативни преживявания са състояние на духа, което не във всички случай дава отражение на обективното поведение на физическите лица в ежедневието им", пише в едно от решенията на върховния съд.

Над 15 юли 2019 година стана известно, че данните на над 6 милиона души са изтекли от Националната агенция по приходите. По случая се активизира и прокуратурата, която започна разследване.По него беше арестуван Иван Тодоров - шефът на фирмата "Тад груп", отговаряща за киберсигурността, който беше обвинен в кибертероризъм, заедно с негов служител, а търговският директор на дружеството получи обвинение за подбудителство. Тодоров остана в ареста до февруари 2020 г., когато бе освободен под гаранция. Според информация на "Сега" разследването по случая е приключило, но предстои да бъдат прецизирани на обвиненията, чак след което обвинителният акт може да бъде внесен в съда.

Дневник