Предвиденият за утре национален протест, при който се планираше блокиране на ключови кръстовища в градовете и гранични пунктове, както и спиране на междуселищния автобусен транспорт се отлага за 13 октомври, съобщиха организаторите. Дотогава правителството има време да реализира обещани днес на среща с протестиращите мерки.

Според съобщението още от днес е започнало изпълнение на обещаните мерки. Сред поетите ангажименти са преговори с Румъния и Турция за намиране на начин за намаляване на чакането на тировете за преминаване през граничните пунктове.

На автобусните превозвачи е обещано до две седмици да се предложи механизъм за създаване на нарочна мярка за подпомагане им, както и да се дават субсидии на превозите до слабо населени места. Освен това ще се засилят проверките за нелегални превози. Обект на дискусия остава въпросът за подпомагането заради високата цена на горивата.

На таксиметровите превозвачи е обещано запазването на настоящата ставка за алтернативен данък и през следващата данъчна година. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията е поел ангажимент за разработването на методология за ценообразуването на транспортната услуга, извършвана от таксиметровите превозвачи.

Все още няма конкретни решения по исканията на ресторантьорите и собствениците на нощни заведения, като работните срещи ще продължат и утре.

Дневник