Има възможност бизнесът да бъде компенсиран за скока в цените на тока, като парите дойдат от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества, но за целта е нужна актуализация на бюджета за тази година, каза днес служебният премиер Стефан Янев след среща с експерти по темата. Обсъжда се компенсация от 50 лева за мегаватчас, като при нея ще са нужни около 650 млн. лв. за половин година.

От кога ще започне изплащането зависи от това дали новият парламент ще може да приеме актуализацията на бюджета за тази година, или парите ще се предвидят с бюджета за 2022 г..

Янев обясни, че се подготвя национална позиция за по-гъвкава общоевропейска политика по отношение на компенсаторните механизми за държавна помощ или временно намаляване на тежестта на въглеродните емисии. Обмисля се и създаването на клирингова къща - механизъм, който ще работи за балансиране интересите на производители, търговци и клиенти.

Краткосрочните мерки предвиждат от утре Българският енергиен холдинг (БЕХ) да започне да предлага пакети за електроенергия за малки фирми за срок от три или шест месеца, които ще са на по-изгодни цени. Освен това Комисията за енергийно и водно регулиране ще засили регулаторния контрол върху пазара - издаване и прекратяване на лицензия, като ще налага и санкции при нарушаването на правилата.

Дневник