В Сингапур влизат в сила нови ограничения за неваксинираните, предаде ТАСС, цитирана от БТА. "Засилването на мерките цели да защити лицата, които не са се ваксинирали, както и да намали натоварването на здравната система на републиката", се подчертава в изявлението на междуведомствената група за борба с COVID-19.

По нареждане на правителството, от днес, 13 октомври, право да посещават кафенета, молове, туристически обекти, увеселителни паркове и други имат само преминалите пълен курс на ваксинация, две седмици след поставяне на втората доза. Освен това неваксинираните ще могат да купуват само храна за вкъщи. Досега им се позволяваше да посещават разположени на открито зони за хранене.

Властите оставят в сила и други ограничения, въведени в средата на август. Без ваксинация или отрицателен PCR тест е забранено посещението на спортни зали, фитнес салони, концерти, изложби и кина. На 10 август, когато равнището на ваксинация на жителите на Сингапур достигна 80 на сто, властите започнаха подготвителен етап за живот с COVID-19, когато вирусът ще премине от разряда на пандемиите към този на ендемиите.

На тази дата бяха отменени много социално-икономически ограничения, предимно за напълно ваксинираните. Към този момент дневния брой на заразените беше около 20-30 души, но след отмяната на ограниченията той започна да нараства стремително и в момента се регистрират до 3000 нови случая на ден. Правителството обаче подчертава, че не планира връщане на локдауна и вместо това ще се ограничава с целенасочени мерки.

По данни на сингапурското министерство на здравеопазването в почти 99 на сто от случаите заразените не изпитват никакви симптоми или понасят заболяването в лека форма, сходна с остра респираторна инфекция.
В Сингапур, с население от 5.6 млн. души, от началото на пандемията са потвърдени над 132 хил. случая на коронавирус и 183 починали от COVID.

Дневник