Най-малко един цивилен - етнически сърбин - е прострелян в безредиците, обхванали разделения град Митровица в Северно Косово, сърби блокираха пътища в района. Това съобщават косовски и регионални медии.

Пострадали са и шестима косовски полицаи (петима етнически албанци и един сърбин), според "Свободна Европа" общо 10 граждани на Северна Митровица са потърсили лекарска помощ. Резултатът от операция срещу контрабандата (според Прищина) или срещу сърбите и правата им (според Белград) е нова ескалация по-малко от две седмици след като бе временно решена сръбско-косовска гранична криза, породила притеснения от нов въоръжен конфликт.

Акцията, която се провежда дни преди местните избори в Косово (неделя, 17 октомври), е срещу контрабандата според косовското издание KosSev и обхваща общо 28 места в Косово - от Прищина и Печ до Митровица. Полицията влиза в "апартаменти, работни помещения, складове и други". Заедно с полицията има и митнически служители, конфискувани са и стоки, задържани са общо осем души (шестима албанци, сърбин и бошняк).

В Северна Косовска Митровица и Звечан обаче акцията доведе до конфликт и сблъсъци на местни жители със силите на реда. В публикация, преведена и на английски, от същия сайт обясняват, че техни журналисти са били подложени на натиск от демонстранти да не снимат.

"Болкан инсайт" пише, че "сърби хвърляха взривни устройства по полицията и издигнаха блокади" близо до техникум в Северна Митровица. Съобщава се и за използван от полицията сълзотворен газ. Сайтът показва снимки с протестиращи, които преследват екип на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN, чието англоезично издание е Balkan Insight).

Сръбските власти твърдят, че раненият в Звечан мъж е прострелян от полицията в гърба, а служителите на реда - че ги е нападнал.

"Кристална нощ" дни преди изборите

Премиерът Албин Курти нарече операцията плод на "интензивни разследвания, координирани от компетентни прокурори и съдилища" и призова жителите на Северна Митровица (предимно сърби) да не "стават плячка на някои сръбски медии". По думите на Курти няма да има "никаква толерантност" към престъпни групи където и да било в Косово.

Горан Ракич, сърбин, който е министър в правителството на Курти, обаче не се съгласи и каза пред сръбската телевизия "Пинк", че в Митровица се разиграла "кристална нощ".

Петър Петкович, който оглавява службата за Косово към сръбската администрация (Белград не признава независимостта, обявена от Прищина през 2008 г.), каза, че с действията на косовските власти е "пролята първата капка сръбска кръв в Косово и Метохия, а ние предупреждавахме, че това не бива да става". Той окачестви Курти като "психопат" и "лунатик", посегнал на "свободата на словото на нашите хора".

Днес Петкович също така призова сърбите да гласуват за подкрепяната от Белград организация "Сръбска листа", смятана от Прищина за инструмент на сръбските интереси, на вота в неделя.

Вероятно се има предвид предупреждението на сръбския президент Александър Вучич, че Сърбия ще се намеси, ако НАТО не защити правата на сърбите до 24 часа след евентуално нападение. Коментарът бе направен в разгара на спора за временните регистрационни номера миналия месец, довел до компромис в Брюксел и разполагане на сили на НАТО по границата. Очаква се Вучич да се включи в среща с косовски сърби по-късно след обяд.

И сръбският премиер Ана Бърнабич каза, че е нужна "ясна реакция" на "повече от драматичната" ситуация, изправяща всички "на ръба на хаоса". Тя поиска от НАТО и мисията KFOR да се намесят.

Дневник