Полша планира да похарчи над 1.6 млрд. злоти (404 милиона долара) за изграждане на стена от бодлива тел по границата си с Беларус в опит да спре потока от мигранти, които се опитват да преминат на европейска територия.

Варшава въведе извънредно положение в граничните воеводства през септември и изпрати войници да помагат за охраняване на границата, където стотици мигранти от Близкия изток и Африка се опитват от Беларус да влязат на нейна територия. Полският парламент ще реши по-късно днес дали да отпусне финансирането.

Поставянето на бодлива тел по границата започна през август, като новата стена ще включва система от сензори за движение и камери.

Полша, както и Литва и Латвия съобщават за рязко увеличаване на мигрантите, влизащи незаконно от Беларус, което според Варшава и Брюксел е форма на хибридна война, предназначена да окаже натиск върху ЕС заради санкциите срещу режима на президента Александър Лукашенко.

За първите девет месеца на годината са предотвратени 9287 опита за преминаване в Полша от Беларус, като 8000 са извършени само през последните два месеца.

Германия върна граничния контрол с Полша

Междувременно, германската полиция съобщи за увеличаване на броя на мигрантите, които незаконно влизат в страната през Беларус и Полша, съобщава Ройтерс. 4300 пресичания са установени по маршрута през август при само 26, регистрирани от януари до юли.

"Понастоящем няма признаци за облекчаване на ситуацията на германско-полската граница", казаха от полицията и добавиха, че са засилили претърсванията по вътрешната граница и са въвели отново временен граничен контрол.

Говорител на германското вътрешно министерство заяви, че се обмислят допълнителни мерки за спиране на нелегалната миграция.

Преди седмица 12 европейски държави, сред които България и Полша, поискаха от Европейската комисия да предложи по-адекватни възможности за защита на външните граници на ЕС. Сред тях са финансиране чрез европейския бюджет на изграждането на стена по външните граници на Съюза. В момента Брюксел не възразява срещу изграждане на допълните съоръжения по границите, но смята, че те трябва да са за национална сметка.

Дневник