Инфекциите с COVID-19 при деца в Англия са се увеличили през септември, след началото на учебната година, поддържайки общия брой на новите инфекции висок, дори при спада сред възрастните. Това показа голямо проучване на Имперския колеж в Лондон, цитирано от Ройтерс.

Броят на заразените във Великобритания в момента е много по-висок, отколкото в други западноевропейски страни, като средният брой на новите случаи дневно е над 30 хил. Заболеваемостта обаче не се е увеличила, въпреки връщането на децата на училище и разпространението на заразата сред тях. Това се дължи на намаляване на разпространението сред останалите възрастови групи.

Проучването установи, че през септември разпространението при 13 до 17-годишните е 2.55%, а при децата от 5 до 12 години - 2.32%, което предполага експоненциално развитие на епидемията Във всички останали възрастови групи, които са във висока степен ваксинирани, то е под 1% и означава, че разпространението се свива. Във възрастовата група над 55 г. разпространението е стабилно.

Докато около 90% от над 18-годишните са ваксинирани поне с една доза срещу COVID-19, процентът на ваксинация при децата е много по-нисък, а масовата имунизация на тези на възраст 12-15 г. започна през септември, напомня Ройтерс.

"Разпространението е високо и се увеличава при децата в училищна възраст през септември", каза Пол Елиът, който ръководи проучването. Той добави, че увеличаването на ваксинираните деца сред учениците "ще спомогне за намаляване на потенциала за предаване" на вируса и в тази възрастова група.

Дневник