Норвежката полиция даде нова информация за датчанина, задържан за снощното нападение с лък в малко градче, при което загинаха петима души, а двама бяха ранени. Той е приел исляма и според органите на реда се е радикализирал.

Вече е имало основания, още преди 2020 г., да се смята, че мъжът се е радикализирал, каза на пресконференция началникът на полицията Оле Северуд, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес. Жертвите му са четири жени и мъж, на възраст от 50 до 70 години, допълни Северуд.
 

Трийсет и седем годишният мъж, който живеел в Конгсберг, е заподозрян, че е стрелял вчера вечерта по хората на няколко места в градчето. Няколко от жертвите се намирали в супермаркет, каза полицейският началник.

Норвежката информационна агенция NTB, цитирайки полицията, предаде, че заподозреният е използвал и други оръжия освен лъка и стрелите.

При задържането му е имало "сблъсък" между полицаите и нападателя.

Двамата ранени са настанени в интензивно отделение. Единият е пострадал в супермаркета полицай, който не е бил на служба по време на нападението. По отзовалите се на сигнала полицаи е стреляно с лък.

Срещу заподозрения са повдигнати предварителни обвинения. Полицията смята, че нападателят е действал сам и не изключва терористични мотиви.

Органите на реда получили сигнал за нападението около 18.15 ч. вчера и арестували заподозрения около 30 минути по-късно, предаде БТА.

След нападението полицаите в Норвегия са получили нареждане да започнат да носят огнестрелните си оръжия - обикновено служители на реда в скандинавската страна не са въоръжени.

Йонас Гар-Стьоре, който днес ще стане премиер на Норвегия, нарече нападението "ужасяващо".

Конгсберг е градче с 26 000 жители на около 66 километра югозападно от норвежката столица Осло.

Атаката с лък е най-смъртоносната в Норвегия от 10 години. През юли 2011 година крайнодесният Андерш Брайвик уби 77 души по време на летен младежки лагер на Работническата партия на остров Ютьоя.

Днес.бг