Петимата души, загинали в нападението в град на 70 км от Осло миналата седмица, са убити с хладно оръжие, а не със стрели, както първоначално се подозираше, съобщи норвежката полиция.

Четири жени и един мъж на възраст между 52 и 78 години загинаха, а други трима бяха ранени. Сред тях е и полицай, който не е бил на смяна. Ной е прободен със стрела в началото на 35-минутната бъркотия. След това нападателят е захвърлил лъка, обясняват от следствието.

Инспектор Пер Томас Омхолт заяви днес на пресконференция, че петима са убити с "пробождащи оръжия", но не разкри подробности дали става дума за ножове или по-големи оръжия. "Някои са убити в домовете си, други - на обществено място", допълни инспекторът, цитиран от "Ройтерс".

Преди 6 дни полицията съобщи за нападение от мъж, "въоръжен с лък и стрели", а после - че са използвани и други оръжия. Днес не бе отговорено защо е отнело почти седмица да се изясни този факт.

Заподозреният 37-годишен датчанин е смятан за момента за психично болен и е задържан под стража в психиатрично отделение. Нападението е най-смъртоносното в страната от 2011 г., когато крайно десният екстремист Андерш Беринг Брейвик изби 77 души.

Дневник