Гласувайте на 14 ноември с бюлетина номер 33. От „БСП за България“ ще зависи съставянето на следващия кабинет. В момента коалицията “БСП за България“ е този фактор, който единствен обединява в себе си промяната, за която сме се борили, но и е гарант за сигурност, стабилност и предвидимост, която сме доказали, заяви водачът на левицата в Шумен.

Уморени от политическата нестабилност и третите за годината избори, притеснени и уплашени от здравната и икономическата криза – така хората тръгват към вота на 14 ноември, когато трябва да изберат парламент и президент. Затова кампанията беше заредена с едно основно послание към политиците: на страната е необходима сигурност, стабилност и предвидимост.

Коалиция „БСП за България“ не разочарова своите сиимпатизанти, защото и в двата кратки парламента – 45-ия и 46-ия, прояви отговорност, разум и диалогичност и положи всички усилия за съставяне на правителство, пренебрегвайки тяснопартийните си интереси. Затова левицата се превърна за хората в носител на стабилност и сигурност. Затова, въпреки умората, БСП не загуби подкрепа. Така обобщава изминалата предизборна кампания водачът на шуменската листа на БСП за България Иван Иванов. Десетки срещи и стотици разговори с хората от региона наситиха последния месец.

Страната е под ударите на три кризи, и за съжаление, сме на прага на четвърта, ако партиите в новия парламент не проявят разум и отговорност, предупреждава Иванов. „Изправени сме пред здравна и енергийна криза заради поскъпването на ток, парно, газ и дърва и последиците за икономиката. Изправени сме пред социална криза, защото увеличението на цените удря тежко доходите на хората. Ако в следващия парламент не съставим правителство, ще се изправим и пред политическа криза!“, предупреждава Иван Иванов.

Той се надява, че партиите на промяната са си извлекли поука от пропилените месеци. „Още от лятото предупреждавахме, че ако не направим кабинет, кризите ще се задълбочат кризите и Бойко Борисов може да се върне на власт. Тогава не ни вярваха. Но виждате социологическите проучвания - ГЕРБ възстановяват първото си място. Дано в 47-то Народно събрание да сме поумнели всички, и да съставим правителство. БСП отново ще бъде отговорна, спокойна и диалогична политическа сила“, коментира Иванов.

Водачът на листата напочни, че в продължение на пет години като опозиция на Борисов, левицата не само критикуваше, но и се готвеше като алтернатива на неговото управление. „Всяка година правехме алтернативен бюджет. Знаем как се прави и държавният бюджет, и бюджетите на НОИ и Здравната каса, чрез които можем да реализираме политиките си. Отдавна сме готови с нашата Визия за България за дългосрочно развитие, а сега имаме и разработен План за първите 100 дни на управление“, посочи Иван Иванов.

Левицата има конкретни работещи решения за преодоляване на кризите

В здравеопазването: първо трябва да се отделят отделят Ковид-болници от останалите лечебни заведения, за да не се смесват пациентите и да могат да продължат плановите операции и лечението на други болести, които в момента са спрени. На второ място – дяа се отвори Държавният резерв, за да се реши недостига на лекарства, на респиратори, на кислород. След това – държавата трябва да защити болниците в малките общини, в отдалечени планински и гранични райони или там, където не работят добре, защото хората сега нямат лесен достъп до здравеопазване. „Това означава, че тези болници не се закриват, а се финансират допълнително от бюджета и се обезпечават с кадри. така, както в страната има над 200 защитени училища, трябва да има и защитени болници“, посочва Иван Иванов. И обяснява и другите конкретни мерки: В нашата програма е заложено, че ДДС на лекарствата трябва да се намали от 20 на 9%. А за деца до 14 години лекарствата трябва да бъдат безплатни. Болниците престават да са търговски дружества, защото иначе няма да се справим, каквито и промени да правим в здравеопазването. Искаме държавата да поема специализацията на младите лекари, които след това да имат ангажимент определен брой години да работят в български болници. Най-накрая да въведем здравна карта и електронно здравно досие.

За преодоляване на енергийната и социалната криза БСП за България е готова с ясен план за първите 100 дни. „Първата задача е да намалим ДДС на ток и газ от 20% на 9%. На енергийно слабите семейства да се осигурят 200 киловатчаса енергия от държавата. Да не се спира токът на хората, ако не могат да си платят сметките през зимата. Второ, със същия размер – от 20 на 9 %, да се намали ДДС на хляб, мляко, сирене,олио ,на храните от малката потребителска кошница. Трето - компенсация на доходите чрез минималната заплата, преизчисляване на пенсиите със средноосигурителен доход от 2018 г. и продължаване на добавките от 120 лв. за пенсионерите. За бизнеса – натрупаната свръхпечалба у енергийните производители и търговци да се преразпредели към българските фирми и домакинства. Трябва да спрем износа на дървата, защото опашки от камиони чакат на границата с Гърция, за да изнасят българска дървесина, а българският народ страда, че я няма и че цената скочи главоломно“, посочи Иван Иванов. И изброява още работещи решения от програмата на БСП: Подоходно облагане, т.е. намаляване на данъка на млади работещи семейства с деца, които са се осигурявали, намаляване на данъка с 550 лв. на дете, помощ за второ и трето дете по 6 500 лева, помощ на родителите, които останат да си гледат децата вкъщи, защото децата им са онлайн обучение.

БСП ще продължи и твърдата си политика срещу корупцията и злоупотребата с власт, в която беше последователна през последните години. „Сега служебното правителство изважда скандални данни за „Автомагистрали“, но БСП още преди години повдигна този въпрос. Нали не е забравено, че искахме проверки от Сметната палата, че поискахме да вземем проби от строителството на пътищата и да ги изпратим в лицензирана европейска лаборатория? Тогава, по времето на Борисов, строителните фирми докараха строителни машини в знак на протест срещу БСП. Решението е в промяна на закона, защото ГЕРБ заложи този начин на строителство и плащане в Закона за обществените поръчки. Така че истинската промяна трябва да започне в парламента. Да припомня и нашата битка за язовирите след наводнението в Мизия. Изнесохме данни за безстопанствени язовири, за нарушения на концесионери. Предложихме да се прекратят концесиите.Две години се борихме да не се дава летище „София“ на концесия. Но Борисов го даде. Нашата позиция е, че обекти от националната сигурност не трябва да се дават на концесия“ подчерта Иван Иванов.

Той призова хората да излязат и да гласуват на 14 ноември, защото в противен случай ниската избирателна активност ще означава ниска легитимност на следващия президент и на следващия парламент. „Парламентарните избори са важни, защото нито една от мерките срещу кризите не може да се случи, ако няма работещ парламент и редовно правителство. Служебният кабинет няма право да намалява данъци, не може да преизчисли пенсии, не може да увеличи майчинството на младите майки. Това изисква промени в закони. Ако не успеем да съставим правителство и сега, това означава да разпуснем парламента и отново да ходим на избори“, предупреди Иван Иванов. И подчерта, че бюджетът за 2022 г. не може да бъде приет от никой друг, освен от Народното събрание. 

В края на поредната кампания за годината Иван Иванов  призова още веднъж:

Гласувайте за БСП с №33, защото ние сме единствените, които ще изпълним вашите очаквания - промяна на модела „Борисов“, сигурност, стабилност и предвидимост в държавата по време на криза, по-добро бъдеще на България и на българските семейства!

Пресцентър на БСП