Главните лекари на най-големите COVID болници в Русия разпространиха открито писмо до известни лица и политици, критикуващи ваксините, обявяващи се против ограничителните мерки и задължително ваксиниране. В текста те им предлагат да ги разведат из "червените зони" на болниците, в реанимациите и моргите с починали от COVID-19.

"Известна ни е позицията ви по повод ваксинирането на граждани на Русия срещу COVID-19. В момента сме малко заети и, навярно, се сещате с какво. Обаче, имайки предвид колко хора ви четат, слушат и се съобразяват с вас, ще намерим време да ви разходим в "червените зони", реанимациите и отделенията за патоанатомия. Може би след това ще промените позицията си и по-малко хора ще умират", пише в текста.

В него е посочен и телефон за "заявки за посещения", който всъщност е горещата линия за коронавируса на медицинския надзор на Русия.

Сред подписалите се са главни лекари на болници от Москва, Санкт Петербурт, Самара, Сочи, Краснорад и Ханти-Мансийск.

Писмото е адресирано до 12 популярни лица "и други противници на ваксинирането". Поименно са посочени лидерите на компартията Генадий Зюганов и на партия "Справедлива Русия" Сергей Миронов, зам.-председателят на Държавната Дума (долната камара на парламента) Пьотр Толстой, лидерът на "ляво-патриотичното" движение "Суть времени" Сергей Кургинян, актрисата Мария Шукшина, певиците Наталия Ветлицкая и Катя Лел, актьорите Егор Бероев и Оскар Кучера, лидерът на група "Алиса" Константин Кинчев, музикантът Юрий Лоза.

Източник от Кремъл коментира по този повод пред изданието РБК, че "властите ще се борят с антиваксърите с всички законни методи, защото те са отговорни за смъртта на хора".


Денис Пороценко, главен лекар на Болница№ 40 в Москва обясни в профила си в социалната мрежа "Телеграм" защо са написали с колегите си това писмо:

"Живеем във век, когато мнението на професионалистите във всяка област може просто да бъде унищожено от някой известен човек. Не е важно дали той самият е заблуден или просто се прави на интересен. Последиците - това е страното!

Скоро ще се навършат две години, откакто всички мои колеги от различн ирайони, лекари, сестри, не излизаме от "червените зони" и се борим за всеки пациент. Води се съвсем истинска война, всек иден губим над хиляда души, които не са подготвили организма си за среща със смъртно опасен вирус. Да, отново пиша за ваксинирането срещу коронавируса и няма да се уморя да го правя, защото разбирам, че става дума за единственото спасение.

Но дори мои познати и приятели се опитват да вадят срещу моите факти "контрааргументи" за "ваксинирането и ограничителните мерки", идващи от доста известни и уважавани в страната съграждани. Оказа се, че не само аз съм в такава ситуация. Затова с колегите решихме да се обърнем с открит описмо към всички, които продължават да не вярват в сериозността на случващото се.

Нека дойдат в болниците ни, в "червените зони", нека със собственит си очи да видят как хората се борят за всяк аглътка въздух, нека сами чуят историите на нашите пациенти, които са повярвали на тях, а не на нас, лекарите.

Пандемията няма да бъде спряна с празни приказки и разсъждения, трябва да се действа, иначе по този начин ще трябва да се борим с пета вълна, шеста, седма... Вие, които се съмнявате в силата на ваксините, размишляване какви били ограничителните мерки и публично заблуждавате последователите си, нямате морално право да пренебрегнете нашето открито писмо.

Уверен съм, че след като посетите нашите "червени зони" ще промените отношението си и ще застанете на страната на здравия медицински разум."

Днес новите случаи на заразени в Русия са 33 558, след като в предходните дни броят им наближаваше 40 000. Починалите са 1240. Официално от началото на пандемията жертва на коронавируса са станали 267 819 руснаци. Данните на националната статистика сочат мното по-различни данни за смъртност над обичайната - над 417 500 души, включително на такива, за които посмъртно е установено, че са заразени с COVID-19.

Дневник