Андершон беше избрана да замени Стефан Льовен като лидер на партията и премиер - длъжности, от които той се оттегли по-рано тази година.

Събитието е вододелно за Швеция, която от десетилетия е смятана за една от най-прогресивните страни в Европа що се отнася до междуполовите отношения, но все още не беше имала жена за министър-председател, отбелязва Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Сто години, след като жените получиха правото да гласуват 54-годишният лидер на социалдемократите получи овациите в Риксдага.

Швеция е единствената скандинавска страна, която никога досега не е избирала жена за национален лидер.

Правителството на Льовен се самоопределяше като феминистко и поставяше равноправието между мъжете и жените в основата на вътрешнополитическата и международната си дейност.

В реч пред парламента независимият депутат Амине Какабаве, която подкрепи Андершон, изтъкна, че тази година Швеция отбелязва 100 години от решението да въведе всеобщи и равни избирателни права.

"Ако на жените се позволява само да гласуват, но никога те самите да не бъдат избирани на най-високия пост, демокрацията не е пълна", каза Какабаве която по произход е иранска кюрдка. Тя добави, че в избирането на Магдалена  Андершон за премиер "има нещо символно."

За кандидатурата на Андершон гласуваха 117 от депутатите в Риксдага - 349-членния еднокамарен парламент. 174 бяха против, 57 се въздържаха, давайки й победа с един глас. Един народен представител отсъстваше от залата.

В Швеция по конституция министър-председателите може да бъдат назначавани и да управляват, стига против тях да не е абсолютно мнозинство от най-малко 175 депутати.

Бивша шампионка по плуване при юношите от университетския град Упсала, Магдалена Андершон започва политическата си кариера през 1996 г. като политически съветник на тогавашния премиер Горан Першон. Последните седем години Андершон заемаше поста на финансов министър.

Разположението на силите преди вота

Андерсшон каза пред обществената телевизия SVT във вторник, че подкрепата за нея ще "укрепи финансовото положение на най-бедните пенсионери". В замяна лидерът на лявата партия Нуши Дадгостар каза пред Шведското радио: "Няма да блокираме Андершон".

Андершон вече беше подкрепена от коалиционния партньор на социалдемократите - Зелените. Центристката партия заяви малко преди гласуването, че ще се въздържи, вместо да й се противопостави. Ани Луф, лидерът на Центристката партия, каза, цитирана от DW: "Няма да дадем правителствена власт на шведските демократи".       / dir.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Градове

Услуги