Чувствителното повишение на цените на суровините в Централна и Източна Европа оказва значително влияние върху маржовете и инфлацията, посочва в свой анализ кредитният застраховател "Кофас".

В него се казва още, че възстановяването на сектора на продажбите на дребно в региона може да бъде възпрепятствано от закъснял процес на ваксинация. До момента лидер в това отношение е Румъния, която отчете прогресивно увеличение на продажбите през януари, март и септември 2021 г. след рязък спад през януари 2020 г. В България отново се наблюдава подобен спад в началото на годината, но продажбите в сектора се увеличават прогресивно.

Въпреки това наложените мерки и ограниченията във връзка с налагането на зелен сертификат ще окажат значителна промяна в данните, започвайки от лек спад през септември 2021 г., прогнозира компанията. В региона България е страната с най-нисък темп на ваксинация - само около 20% от населението е с поставена втора доза. Лидери по ваксинация в региона са Литва (близо 70%), Унгария и Чехия (с близо 60%).

В България след понижение на цените на суровините от 5% през 2020 г. през октомври 2021 г. се отчита рязко повишение от 20% при по-умерени ръстове в региона, сочат данните на компанията. В Унгария повишението е близо 15%, а в Чехия показателят за нарастване на цените на суровините е най-нисък - близо 5.5%, последван от Полша с 10% за същия период.

Експертите отчитат понижение на инфлацията в България през януари 2021 г., която достига дори отрицателни стойности. Процентът значително се увеличава през последното тримесечие на годината, като надхвърля 5% през септември 2021. Водещи по отчетена инфлация в региона остават Румъния, Унгария и Полша, които достигат стойности от близо 7% през същия период тази година.

"Чувствителното повишение на цените е продиктувано от глобалното търсене и високите цени на електроенергията, които са се повишили с близо 180% през януари 2021 (в сравнение със същия период през изминалата година). Отчетохме 80% ръст на цените на металите в началото на годината, последвани от цените на индустриалните материали. Най-ниско покачване се отчита при селскостопанските суровини - близо 30% за 2021 г., коментира Грегорж Шилевич, главен икономист на "Кофас" за Централна и Източна Европа, цитиран от компанията.

Въпреки глобалната тенденция към нарастване на цените на суровините и последиците върху икономиките експертите са на мнение, че регионът се възстановяват по-бързо от Западна Европа. От всички страни в Централна и Източна Европа "Кофас" очаква най-умерено възстановяване на лидера в класацията - Полша, която отчете ръст на икономиката от 5% през 2021 г.

В България икономиката расте с 4.5% през тази година при свиване с почти същата стойност през 2020 г. Прогнозата на компанията е растежът на брутния вътрешен продукт да остане в тези граници и през следващата година.

Дневник