Европейският лекарствен регулатор (ЕМА) препоръча използването на ваксината срещу COVID-19 на "Бионтех"/"Пфайзер" за деца от 5 до 11 г. в Европа.


Досега ваксината беше разрешена само за лица над 12 г. Очаква се Европейската комисия да потвърди лиценза до 24 часа.

Ваксината, която се нарича Comirnaty, ще се прилага в две дози от 10 микрограма с интервал от три седмици като инжекция в горната част на ръката. Дозата за деца е една трета от тази за възрастни индивиди.

Според ЕМА "ползите от Comirnaty при деца на възраст от 5 до 11 години надвишават рисковете, особено при тези със състояния, които увеличават риска от тежък COVID-19", каза EMA

Ваксината за тази възрастова група вече беше одобрена от здравните власти в САЩ, Израел и Канада и тя вече се прилага на малките деца.

По данни на производителя ваксината е показала 90.7% ефикасност срещу коронавируса в клинично изпитване на деца на възраст от 5 до 11 г.

Повечето епидемиолози смятат, че разпространението на новите, по-заразни варианти на коронавируса, не може да се ограничи, без да се обхване цялото общество. Израел съобщи по-рано тази седмица, че половината от новите случаи в страната са при деца под 12 г.

Дневник