Спечелихме IATI. Въодушевени и вдъхновени сме от това, които постигнаха състезателите от българските национални отбори, както и от представянето на шуменци. За първи път от 2015 г. българин е на първо място при състезателите в младшата възраст. Това е Веселин Маркович от Варна. А второто злато в международния турнир тази година в тази група е за Даниел Койнов от Шумен.

Това съобщи на пресконференция днес организаторът на 13-ия международен есенен турнир по информатика (IATI) и 21-ия национален есенен турнир по информатика (НЕТИ) Бисерка Йовчева. Състезанията се проведоха в онлайн формат този уикенд и Шумен бе неформален домакин, като журито бе ситуирано в града.

На пресконференцията бяха и трима от шуменските състезатели, представили се блестящо в състезанието – Симона Иванова, Даниел Койнов и Иво Иванов.

България спечели две злата, едно сребро и един бронз при младшата възраст от IATI, което е оставила националите ни на второ място след Русия в конкуренцията на 20 държави. „При старшата възраст също националния отбор се представи добре, като един златен медал спечели Мартин Копчев, а освен това имаме два сребърни медала и един бронзов“, допълни  главният му организатор на турнирите Бисерка Йовчева.

Тя изказа изключителното си задоволство и от представянето на шуменските състезатели, които спечелиха 6 отличия в НЕТИ.

„Много отдавна не сме имали успехи във всички групи. Това, което много ме радва, че се представяме добре в малките групи, което означава, че в следващите години ще очакваме добро представяне от тези момчета и момичета по-нататък в годините“, каза още Бисерка Йовчева.

По думите й най-голям фурор е направила Симона Иванова от Шумен в група Е (ученици 4-5 клас). Симона Иванова спечели златен медал, наред с няколко софийски състезатели, в общото класиране на групата и злато при момичетата. Но Симона е решила задачите на 36-тата минута при лимит от 3 часа.  

Самата Симона сподели, че и е било много приятно да се състезава и смята, че се е представила много добре.

Дани Койнов, който освен златото си на IATI, спечели и сребро от националния турнир, заяви, че състезанието тази година е било много по-силно в сравнение с предходни издания, а българският отбор се  е представил на високо ниво.

Иво Иванов, който се класира четвърти в група С (ученици 7-8 клас), обясни на пресконференцията, че при него напрежението си е казало думата и това му е попречило да вземе медал.

За Шумен медали спечелиха още Ния Димитрова, Весела Георгиева, Нермин Идириз. А призови места заеха Серкан Рашид, Николай Вълчанов, Владислав Костов.

„Представихме се много добре в група С, която е ключова тази година, защото от тази група ще се селектира младежкия национален отбор на България за следващата година. Всички кандидати да заемат местата в националния тим бяха на състезанието. И затова класирането на шуменци (Иво Иванов – 4 място, Нермин Идириз – 6 място, Серкан Рашид – 8 място) им дава шанс да попаднат в  представителните ни отбори.  Малко след тях е Владислав Костов, който също прави сериозна заявка за по-добро нататъшно класиране“, обобщи Бисерка Йовчева.

Тя каза още, че по всеобщо мнение организацията на IATI е била на изключително високо ниво. „Нямаше нито един фаул. Всички състезания започнаха и приключиха на минутата, нямаше грешки в задачи, в тестове, нямаше пропуски в организацията. Така че Шумен вдигна високо летвата за организиране на онлайн състезанията. Въпреки че аз се надявам това да е последното такова дистанционно състезание“, заключи Бисерка Йовчева.

Домакин на Международния есенен турнир по информатика IATI е община Шумен, а съорганизатори ШУ „Епископ Константин Преславски“ и „Школа А и Б“. Генерален спонсор на събитието е „Алкомет“ АД.

ШУМ.БГ