В понеделник стартира данъчната кампания за събиране на местните данъци и такси за 2022-ра в община Шумен, съобщиха от пресцентъра на кметството.

До първи март собствениците на недвижими имоти ще получат по пощата съобщения за дължимите от тях суми за данък сгради, такса битови отпадъци и данъка върху превозните средства. Малко над 70 000 писма с размера на налога ще бъдат разпратени до всеки данъчно задължен - физически и юридически лица.

Съгласно закона данъците на недвижимите имоти и автомобилите, както и таксата за битови отпадъци, се събират на две вноски. Първата е със срок до 30 юни, а и втората – до 31 октомври.

От общината напомниха обаче, че задълженията могат да се платят с 5 % отстъпка, ако се внесат в пълния им размер до 30 април.

Плащанията в брой или чрез ПОС-терминал стават на касите на общинската данъчна служба, която е с работно време е от 8,30 ч. до 18,00 ч. без прекъсване. Местните данъци и такси могат да се заплатят и във всеки клон на „Български пощи“. Има възможност за плащане и в пунктовете на FastPay, EasyPay и по интернет чрез ePay.bg, уточниха от общината.

ШУМ.БГ