Днес рожден ден празнува един от най-известните и високо платени модели в света - Кейт Мос.

По време на своята кариера британката е работила с най-известните стилисти и фотографи и е украсявала с лицето си десетки списания.

„Хората си мислят, че за успеха е нужно просто да имаш красиво лице. Обаче е много лесно да те сдъвчат и изплюят. Трябва да посрещнеш играта с високо вдигната глава, ако искаш да останеш в нея”, казва тя.

Кейт Мос става фотомодел случайно. Майката на Мос решила да заведе децата на почивка на Бахамите. Пътят на връщане минавал през летището в Ню Йорк, където семейството чакало транзитен полет до Великобритания. Именно там 14-годишната Мос била забелязана от директорът на лондонската  агенция за модели Storm Сара Дукас.

След по-малко от две години Мос се появява на корицата на списание Face. Но супермодел я прави сътрудничеството с американската марка Calvin Klein. Кейт разбива монопола на високите „über-модели” от края на 80-те и началото на 90-те години, с техния вид на „богини”.

С популярността на младата британка настъпи ерата на слабите модели-тийнейджъри. Успехът на Кейт някои обясняват и с факта, че тя изглежда като нормално момиче, което просто изкарва парите си, като показва дрехи.

Но въпреки милионите долари, славата, скандалите и безбройните връзки Кейт за пореден път търси любовта.

Тя признава, че най-много сълзи е проляла за Джони Деп: „Той беше първият човек, който беше в състояние да се грижи за мен. Вярвах безусловно в това, което ми казваше или харесваше. Редовно се допитвах до него по различни въпроси и това много ми липсваше, след като се разделихме. Наистина изгубих човек, на когото можех да се доверя. Беше кошмарно. Години наред плаках за него!"

Има едно прекрасно дете - Лила Грейс, от връзката ѝ с издателя Джеферсън Хак.

През 2000 г. получава титлата „Най-високо платен модел в света", а доходите ѝ се оценяват на 14,8 милиона долара. През 2005 г. тя подписва договор с Topshop, където се изявява като дизайнер и модел.

Британският художник Марк Куин отля в чест на Кейт Мос статуя от чисто злато, наречена „Сирена”, която е един от главните експонати Британския музей в Лондон. /Дарик