Фрегатата "Блас де Лесо", един от най-модерните бойни кораби на Испания, отплава в събота сутринта от база Ферол северно от Ла Коруня за изтеглена напред с няколко седмици мисия в Средиземно и Черно море. От министерството на отбраната заявиха, че засега няма да има подробности за плаването и задачите.

Според в. "Ел Паис" на борда има 190 души екипаж плюс отряд на частите за сигурност. Преди да навлезе през Гибралтар в Средиземно море, фрегата ще спре в Кадис, където ще бъде натоварен проектираният за морски мисии хеликоптер SH-60 Bravo, 18 войници и военен лекар. По-известен като Seahawk, това е модел на американската компания "Сикорски", предназначен основно за борба с подводници и цели на повърхността, въоръжен е с различни видове торпедо и ракети AGM-114 Hellfire.

Самата фрегата F-103 (третата от клас F-100, "Алваро де Басан") е смятана за една от най-добре оборудваните за противоракетна и ПВО защита и засичане на противника благодарение на системата Aegis и радар SPY-1D.

Плановете на испанския ВМФ са във вторник или сряда на новата седмица "Блас де Лесо" да се присъедини към група на НАТО за бързо реагиране и да остане в мисията поне два месеца, която ще съвпадне с разполагането на испански Eurofighter бойни самолети за наблюдение и контрол на българското въздушно пространство.

Става дума за включване в командваната от италианец група SMNG-2, която има за цел да осигури на НАТО капацитет за незабавна реакция в "горещи точки". Тя е позната и на българския ВМФ, защото между 29 октомври и 19 ноември на ученията в Източното Средиземноморие участва фрегатата "Дръзки".

Дневник