Екип специалисти от моето министерство пригина днес в Румъния, за да проучи параметрите на потенциално разполагане на наши части в рамките на изнесеното присъствие на НАТО в Източна Европа, за което заяви готовност президентът Еманюел Макрон. Това заяви в Букурещ министърката на отбраната Флоранс Парли на пресконференция с колегата си Василе Динку.

Вчера той заяви, че това няма общо с Русия, а е част от планиране преди сегашната криза около Украйна.

"Ние имаме значителен контингент, допринасящ за сигурността на европейските ни партньори в мисиите на НАТО в балтийските републики и ще продължим да г оподдържаме. В същия дух заявихме способности да продължим в рамките на НАТО да се включим в нови такива мисии, особено в Румъния, ако алиансът реши това", допълни Парли, цитирана от "Ройтерс".

Външният министър Жан-Ив льо Дриан каза вчера в Сената в Париж, че страната е солидарна със съюзниците от Източна Европа, които може да са по-силно засегнати от сегашната ситуация. Той обяви, че в следващите дни ще посети Киев с германската си колежка Аналена Бербок, както и Румъния. За петък е предвиден телефонен разговор на Макрон с президента Владимир Путин.

Румъния споделя с Украйна 600 км граница и се подготвя при евентуална руска инвазия за вълна бежанци.

Василе Динку коментира по повод съобщението на CNN за двустранни преговори със САЩ за около 1000 допълнителни военни, че те не са пряк освързани със ситуацията в района и не зависят от това ще има или няма да има руска интервенция в Украйна.

"Това е проактивна мярка, за която президентът и аз призоваваме след 2014 г., когато в документите на НАТО дори не беше оформена стратегическа позиция по въпроса", цитира думите му агенция "Аджарпрес".

"Батальонът, който вероятно ще е от няколко държави и не знаем още къде точно ще се разположи, се обсъжда, докато анализираме стратегическата обстановка. По принцип разполагането на сили в една отбранителна система е важно и според сценариите откъде може да дойде заплаха. Но понеже цяла Румъния е на фланга на НАТО, точно как и на кое място ще се разположат частите няма чак такова значение." По думите му още няма и срокове за взимане на такова решение.

Министърът допълни, че е изключено Румъния да изпрати военни или оборудване в Украйна. Не се обсъжда и активиране на резервистите на армията, поради което не бива да се спекулира с обичайната проверка на този контингент на въоръжените сили.

Дневник