Планинско изкачване „Шумен“ и рали „Стари столици“ са двете състезания, които ще се проведат в Шумен през тази година. Автомобилните надпревари са залегнали в календара на Автомобилната федерация на България (АФБ), който бе публикуван на сайта на федерацията.

Планинско изкачване „Шумен“ ще е втори кръг от първенството в тази дисциплина през сезон 2022. Планирано е да се проведе на 2 и 3 юли. Миналата година състезанието не се състоя заради усложнената обстановка около пандемията. Традиционно, с планинското изкачване в Шумен (преди "Мемориал Валерий Великов") се откриваше сезонът на автомобилния спорт в България, но тази година то е изместено по-назад във времето, както и целият календар на АФБ (надпреварите започват през юни). В първенството в дисциплината планинско изкачване в календара са заложени 5 кръга. Първият е „Българка“ на 4 и 5 юни, следва „Шумен“, след това „Своге“ (21 и 22 август), „Осогово“ (25 и 26 август) и „Враца“ (10 и 11 септември).

15 и 16 октомври пък са датите за провеждане на рали „Стари столици“ тази година. Надпреварата по традиция закрива шампионата в дисциплината рали. Най-старото автомобилно състезание е последно в календара на федерацията. И в тази класическа дисциплина в календара са заложени 5 състезания. Сезонът се открива на 11 юни с рали „Твърдица“. Следват „Сливен“ (9 и 10 юли), „България“ (2-4 септември), рали „Сърбия“ (24 и 25 септември) и в средата на октомври рали „Стари столици“.

ШУМ.БГ