Община Смядово има готовност да настани между 30 и 50 бежанци от Украйна в бивша детска ясла. Сградата е наскоро ремонтирана и в момента се почиства, съобщи за ШУМ.БГ зам.-кметът на Смядово Иван Кюркчиев.

За намерението да се приемат бежанци от Украйна съобщи тази сутрин с пост в социалната мрежа кметът на общината Иванка Петрова. "На няколкостотин километра от нас се води безсмислена война, война, която убива невинни граждани и деца. Тази нощ те не спаха по своите легла, тази сутрин те не пиха топло кафе. Тази нощ те се криха в метрото, в бомбоубежища и мислеха само за своето оцеляване. Като човек не мога да остана безучастна към това”, написа тя. Общината има и възможност да осигури транспорт от границата за извозване на бежанци.

В сградата имаше ремонт до преди десетина дни. Намерението ни е да направим там Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменция. За делегирана дейност обаче ще можем да кандидатстваме едва догодина, така че сградата е свободна една година. Тя е основно санирана, има ток, вода, отопление. Не е обзаведена, но имаме дарение на легла, които веднага ще сложим, условията са прекрасни”, обясни зам.-кметът Кюркчиев. Бежанците ще бъдат настанени по двама или по трима в стая.

ШУМ.БГ