Смядово приюти първите 14 бежанци от Украйна. Късно снощи в града са пристигнали 8 деца, 5 жени и 1 мъж, съобщи зам.-кметът на общината Иван Кюркчиев.

“Много са стресирани. Поискаха, ако може няколко дни да ги оставим на спокойствие, без медии, да си починат. Мисля, че трябва да удовлетворим желанието им”, каза Кюркчиев.

Бежанците са настанени в ремонтираната наскоро детска ясла на ул. “Цар Калоян”. Осигурена им е храна. Сградата е отоплена. Тя разполага с общо 50 места.

Всички бежанци са от района на Одеса. Пътували са няколко дни, докато пресекат границата ни с Румъния снощи.

“Хладилниците им засега са пълни. Все пак аз ще обявя дарителска кампания за пакетирани хранителни продукти и парични средства. Те решиха да си готвят сами, създали сме условия за това. Не знам, дали разполагат с български левове, затова с парите, които съберем, ще имат възможност сами да си пазарят от магазините ни. Все пак, те са с малки деца. Най-малката е на 6 месеца, има и две близначета на 1 годинка, и може би имат нужда от специфични храни, като детски пюрета, например”, каза за ШУМ.БГ кметът на Смядово Иванка Петрова.

Тя добави, че условията много са им харесали. “Страхът в очите им обаче е нещото, което няма да забравя никога”, сподели още Петрова.

По-късно през деня Иванка Петрова пусна пост в социалните мрежи, в който обяви дарителска кампания. 

Събират се пакетирани хранителни продукти в срок на годност /брашно, боб, захар, макаронени изделия, консерви,лютеница, сладка, компоти, картофи и др/, с които ще осигурим тяхното изхранване. Продуктите могат да се доставят в сградата на общинска администрация Смядово и в сградата на БЧК гр. Шумен.

Събират се и средства по сметката на община Смядово
IBAN: BG81STSA93008497639400
BIC:    STSABGSF

вид плащане: 445100

Банка ДСК Шумен

ШУМ.БГ