Светлинна инсталация и изложба по повод 220 години от рождението на Лайош Кошут ще бъде представена в Шумен през месец май. Светлинната инсталация ще бъде подготвена в Дебрецен и в България ще бъде показана за първи път в Шумен.

Това каза Сандра Мишкеди, директор на Унгарският културен институт в България. Тя и  Ерик Черновиц, заместник-ръководител на унгарската мисия в България, днес са на посещение в Шумен. Поводът за визитата им годишнината от Унгарската революция (1848-1849 г.), след която в България и в Шумен пристига Лайош Кошут със сподвижници.

„От Унгарския институт в България искахме да отбележим с нещо наистина специално годишнината от рождението на Лайош Кошут. Търсихме някакъв уникален вариант. Лайош Кошут, когато е дошъл в Шумен и в България, носи светлина, носи свобода в България и затова избрахме да го представим чрез светлина“, обясни Сандра Мишкеди.

Тя обясни, че светлинната инсталация ще бъде показана на главната улица в Шумен, за да бъде видяна от повече хора. По-късно тя ще бъде представена и в София. Предвижда се тя да бъде открита около 11 май Деня на Шумен и началото на рецитаторския конкурс за унгарска поезия.

По време на визитата си в Шумен днес Ерик Черновиц и Сандра Мишкеди положиха цветя пред паметника на Лайош Кошут, посетиха къщата музей на унгарския революционер и  арменската църква „Св. Богородица“, където през 1849 г. унгарецът Лайош Кошут и неговите сподвижници отбелязват Рождество Христово. Унгарските дипломати се срещнаха и с кмета Любомир Христов.

Кметът и г-н Чепновиц са разговаряли за ролята на унгарските емигранти за навлизане на европейското влияние в Шумен, коментирани са и предстоящи срещи на унгарски инвеститори с представители на бизнеса от Шумен и Варна, съобщиха от пресцентъра на кметството. В края на срещата Любомир Христов е подарил на г-н Ерик Черновиц плакет с изображението на Мадарския конник, а на г-жа Сандра Мишкеди – албум „Имена в българското изкуство от Шумен“.

ШУМ.БГ