100 години от началото на организирания баскетбол в Шумен се отбелязват през 2022 година. За юбилея в града се очаква да се съберат около 150 бивши и настоящи състезатели, треньори, приятели и спонсори на играта в Шумен през годините. Присъствието си е потвърдил и председателят на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков – първият българин, играл в лигата и първият баскетболист от Източния блок, привлечен в Националната баскетболна асоциация (НБА).

„С особено вълнение ще отбележим тази годишнина, защото баскетболът е един от спортовете в нашия град, оставили следи през годините и развиващ се професионално и качествено и в съвремието“, заяви днес на пресконференция заместник-кметът на община Шумен Найден Косев. Заедно с него за събитията, посветени на годишнината, говориха изпълнителният директор и треньор в БК „Шумен“ Янко Янков и един от първите играчи и треньори Гроздалин Грозданов, и спортният експерт в Община Шумен Даниел Даулов.

Основното събитие, с което ще се отбележи 100-годишнината на баскетбола, ще се състои на 30 април в зала „Арена Шумен“. Програмата ще открият играчите от отбора до 16 години на БК „Шумен“, които от 14,00 часа ще се изправят срещу „Чавдар“ Троян в мач от Елитната група на шампионата в тази възраст.

„Очакваме залата до вечерта да се изпълни с малки и големи, които да са с нас на този празник и юбилей. Поканени са всички. Те ще могат да видят и изложба от снимки на баскетболистите на Шумен през годините. Фотоси ще се въртят и на двете електронни табла в зала „Арена Шумен“, разкри част от програмата Гроздалин Грозданов. Той каза още, че всички почетни гости на юбилея ще бъдат наградени с плакети за 100-годишнината на играта в Шумен.

От 17,00 часа на терена в зала „Арена Шумен“ за мач ще излезе мъжкият отбор на „Шумен“, който този сезон се завърна в елитното първенство след над 20-годишно прекъсване.

„Искаше ни се да намерим силен съперник от чужбина за този мач. За съжаление, първенствата в повечето страни не се приключили и са в решаващата фаза. Водим разговори, но засега без успех. Най-вероятно съперник на мъжкия отбор на БК „Шумен“ ще бъде сборен тим от състезатели, които се подвизват в отбори от А и Б група, като част от тях са излезли от школата на клуба, други пък са защитавали цветовете му през годините“, обясни Янко Янков.

Освен празника на 30 април, за 100-годишния юбилей са планирани още две събития през годината. На 14 и 15 май Шумен ще е домакин на национален турнир по баскетбол 3х3 за подрастващи и мъже. Срещите ще се играят на хеликоптерната площадка на Шуменското плато, а оборудване (кошове и настилка) ще бъде осигурено от Българската федерация по баскетбол. През месец септември пък ще се състои станалият вече традиционен турнир в памет на треньора Костадин Димитров.

ШУМ.БГ