Няколко поколения състезатели, треньори, приятели на баскетбола се събраха в Шумен, за да отбележат 100-годишния юбилей на баскетболната игра в Шумен.

Събитията по повод празника се проведоха в зала „Арена Шумен“ и започнаха с мач между отборите до 16 години на „Шумен“ и „Чавдар“ Троян. Срещата бе от 13-ия кръг на Елитната група в тази възраст в дивизия Изток. Срещата бе спечелена от домакините с 67:48.

След срещата в кратка церемония бяха отличени спонсорите на баскетболната игра в Шумен – Фикрет Индже от Алкомет, Красен Кюркчиев - Фикосота, Димо Димов - Автомагистрали – Черно море,

Почетен гост на празник в Шумен председателят на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. „За мен е огромна чест да бъда тук по повод 100-годишнината на играта в Шумен. Много ми се иска баскетбола в Шумен да продължи да пише тази история със златни букви. Нека да се помни и историята. Пожелавам ви здраве и да се виждаме често в такива хубави моменти“, каза Георги Глушков.

Той връчи почетен знак на федерацията на община Шумен за подкрепата, която оказва на спорта. Наградата бе приета от кмета Любомир Христов. Той от своя страна обеща, че неговия екип ще продължи да стои зад спорта в Шумен и ще инвестира в инфраструктурата, за да осигури отлична база за подрастващите и за представителните отбори на града.

Почетен знак на федерацията бе връчена и на БК „Шумен“. По време на церемонията бе отличен и Гроздалин Грозданов – дългогодишен треньор и приятел на баскетбола в Шумен.

Бяха наградени и Маркъс Майерс, който записа най-много откраднати топки и най-много асистенции за отбора на „Шумен“ през сезона. Наградата за най-добър борец пък отиде при Деян Биелич.

Празничният ден завърши с мач между мъжкият отбор на „Шумен“ и сборен тим „Звезди Изток“, в който бяха момчета, играли през годините за шуменския клуб. В този двубой домакините победиха със 103:96. След края на двубоя БК „Шумен“ връчи статуетки на всеки един от играчите. В паузата на срещата пък бе проведена надпревара за стрелба от зоната на 3-те точки и за забивки. В първата игра победител стана Димитър Янчев от „Звезди Изток“, а във втората съотборникът му Милен Чолаков.

ШУМ.БГ