Рекорден брой са регистриралите се участници в 44-то издание на студентския литературен конкурс „Боян Пенев“. Това обяви на пресконференция днес кураторът на творческата надпревара доц. Юрий Проданов.

„Тази година имаме широко представителство на студентската общност. В конкурса ще участват млади пишещи хора от 21 университета в страната. Друго показателно за нарастване на популярността на конкурса са 95-те участници, като 85 от тях за първи път ще вземат участие“, каза още Юрий Проданов.

Той допълни, че най-много са студентите, които ще се представят с поезия – 58, в категория „белетристика“ участниците са 28 и 9 са те в категория „критика“.

Журито на конкурса е в състав проф. Пламен Дойнов, Захари Карабашлиев, Петър Чухов.

Юрий Проданов припомни, че тази година е увеличен наградният фонд на конкурса. Той съобщи, че за логистиката на конкурса са се ангажирали 7 доброволци от ШУ.

Конкурсът „Боян Пенев“ ще бъде открит на 13 май от 13.00 часа пред Ректората на Шуменския университет. От 13:30 започват четенията на участниците.

В събота, 14 май ще се състои „Писане от натура“ с модератор проф. Пламен Дойнов. Студентите ще имат задача да опишат преживяванията си около Слънчевия часовник в ШУ, на стадиона на „Лудогорец“ в Разград и в историко-археологическия резерват Сборяново.

Награждаването на лауреатите ще се състои на 15 май, неделя от 11:30 часа пред паметника на Иван Пейчев пред библиотеката в Шумен.

ШУМ.БГ