Събота – наглед обикновен почивен ден. Но за СУ "Трайко Симеонов" и четирите прилежащи квартала това беше един невероятен ден на игри, състезания, творчество, забавления и нови приятелства. Замислена като празник за децата, „Балониада“ се превърна в прекрасен хепънинг за родители от часове игри, забавления и демонстрации, флашмоб и караоке.
Компетенции в областта на STEM обучението демонстрираха учениците от гимназиален етап, които заедно с децата от началните класове слушаха различни ефирни станции, използвайки само две алкални батерии. Родителите с интерес си припомняха прав и променлив ток, последователно и успоредно свързване, електрически вериги, магнитни сили и съпротивление, тегло, обем и маса.

Без взрив, но с много пушеци, цвят и огън преминаха опитите в научната работилница по химия и опазване на околната среда. Изследва се как се усвоява нишесте в организма; какви витамини ни продават по аптеките и докъде са коректни съставките им; каква е целта на биуретовата реакция; търси се наличие на белтъци или въглероден диоксид. Ефектно бе изригването на огромния вулкан от химични съединения. В работилниците по приложни изкуства родителите се нагиздиха със собственоръчно приготвени бижута и аксесоари. Малчуганите си изработиха маски за предстоящия маскен бал в училището, моделираха с пластилин и глина, редиха сложни пъзели за време и оцветяха приказни герои.

Флашмобът на малките ученици бе последван от атрактивни игри на приятелството между родители, учители и ученици. Много страсти и емоции се вихриха на зеления терен в училището. Своите награди получиха не само победителите в забавните надпревари, а и дванадесетте ученици от начален етап, класирани за националните кръгове на олимпиадите по български език и математика. 

Вратите на СУ „Трайко Симеонов“ ще са широко отворени за общността отново на 28.05.20222 година, когато „Ще ви покажем кои сме ние – умни, талантливи и успешни. Ще ви покажем кои са нашите учители – иновативни, креативни и позитивни. Ще ви покажем какво умеем – да знаем, можем и постигаме. Ще ви покажем  нашето училище – с най-добрата база, най-подкрепящата среда и най-отдаденият екип“.

Платена публикация