Да се сформира работна група, която да възобнови дейността си по възстановяване на Паметника-портал на 7-ми преславски полк в Шумен, реши днес Областната комисия „Военни паметници“.

Движение по темата имаше за последно през 2019-та, въпреки че още през 2016-та Министерството на отбраната /МО/ преведе на община Шумен целево 25 000 лв.

Въпросът за напредъка на проекта бе поставен на днешното заседание на Комисия „Военни паметници“ от директора на дирекция в МО Иво Антонов, който е и един от големите поддръжници на идеята и с основна заслуга за отпускането на държавните пари. „Въпросът бе стигнал почти до крайно решение, имаше дори конкурс за архитектурен проект и той бе направен. Ние не го одобрихме само по една причина и тя е, че порталът беше направен накриво, а не успоредно на сградите и булеварда“, каза Антонов.

Областният управител Владимир Йолов заяви, че е запознат с проблема и излезе с решение - веднага да се сформира нова работна група. Той предложи в нея да влязат главният архитект на Шумен, представители на общинската администрация, военни, както и представител на военното министерство. Ще се покани и арх. Красимир Генов, който спечели конкурса на общината преди години.

Според Йолов новата работна група трябва да се сформира и да започне работа до месец юни. 

Представителят на община Шумен подкрепи идеята на областния управител. Иво Антонов заяви, че със сигурност ще присъства на заседанията на работната група. „Нашето единствено условие е порталът да бъде възстановен в оригиналния си вид. Определеното тогава място тук на площад „Кристал“ нас ни устройва“, каза Антонов. 

Припомняме, че Паметникът-портал на 7-ми преславски полк е построен през 1927-ма година. На него е имало 6 плочи от черен мрамор с изписани имената на 1500 воини от полка, дали живота си за България. Запазени са двата автентични каменни лъва, но не и самите плочи. Имената на героите обаче се знаят. Монументът е съборен от комунистическата власт и на мястото му през 1957-ма е построен сегашният Паметник на свободата, познат като „Разперко“.

За възстановяването на Паметника-портал на 7-ми преславски полк се заговори през 2015-та, като част от дейностите за отбелязване на 100 години от края на Първата световна война. През следващите години бяха проведени много заседания на комисии в Шумен и бе одобрен архитектурен проект на паметника и място за ситуиране – между блоковете на Военното училище от южната страна на пл. "Кристал". На една от комисиите арх. Красимир Генов заяви, че не е съгласен да си променя проекта и да завърта паметника успоредно на сградите, както поиска и тогава МО.

ШУМ.БГ