Президентът на САЩ Джо Байдън и съперникът му от републиканците Доналд Тръмп приеха в сряда поканата на CNN да се изправят лице в лице на 27 юни в първия дебат на кандидатите за вота тази година, предлагайки възможността за най-високи залози в надпреварата за Белия дом, съобщи Ройтерс.

"Както казахте: навсякъде, по всяко време, на всяко място", каза Байдън в социалните медии, след като президентът демократ за първи път изложи условията си да се изправи срещу бившия президент по националната телевизия.

Тръмп нарече Байдън "най-лошия дебатиращ", който някога е срещал. Готов съм и искам да дебатирам в двата предложени часа през юни и септември, каза на свой ред експрезидентът в социалните медии.

CNN, подразделение на "Уорнър Броз" (Warner Bros Discovery), заяви, че дебатът ще се проведе в тяхното студио в Атланта, Джорджия без публика, добавяйки, че модератор ще бъде избран по-късно. Този щат е един от най-оспорваните за изборите през ноември.

Кандидатите приеха и покана от Ей Би Си (ABC), която ще бъде домакин на втори дебат на 10 септември, а отделен дебат за вицепрезидент е предложен за юли, след Националния конгрес на Републиканската партия.

Но ключовите различия между двете страни останаха по отношение на условията. Байдън каза, че ще участва в тези два дебата при строги правила за намаляване на прекъсванията, докато Тръмп призова за повече от два (дебата) - и много голямо простор за "за целите на силните усещания".

Дебатите, които ще привлекат десетки милиони американска телевизионна аудитория на живо, са изпълнени с рискове и за двамата кандидати, които са изправени пред напрегната надпревара и нисък ентусиазъм от избирателите, отбеляза Ройтерс.

Сътрудниците на Байдън смятат, че дебатите могат да навредят на Тръмп, като разкрият позициите му по горещи въпроси, сред тях абортите, които те смятат за политически уязвими.

Сътрудниците на Тръмп смятат на свой ред, че Байдън е склонен към допускане на словесни грешки, които биха могли да засилят опасенията на избирателите във връзка с  възрастта на 81-годишния президент. Тръмп ще стане на 78 години до провеждането на първия дебат.

"И двамата кандидати ще бъдат подложени на по-голямо изпитание, от всеки друг път, поради възрастта си", отбеляза Алън Шрьодер, почетен професор в Североизточния университет, който написа книгата "Президентски дебати: Рисков бизнес в процеса на кампанията". Той нарече дебата "един от малкото моменти, в които кандидатите нямат пълен контрол".

Първият дебат ще се проведе след приключването на срещата на върха на Г-7 в Италия на 15 юни и наказателния процес срещу Тръмп в Ню Йорк.

Дир.бг