След като вчера ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" блокираха заседанието на парламента като не се регистрираха и така не се събра необходимия кворум от 121 глса, днес ситуацията се повтори. В 9.05 часа само 110 депутати се регистрираха - те бяха от групите на "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и независимите. Депутатите на "Възраждане" бяха в пленарна зала, но демостративно я напуснаха преди регистрацията. Това на практика принуди временно изпълняващия длъжността председател Мирослав Иванов да обяви почивка до 9.30 часа.

Днес, както и вчера (22 юни) като първа точка за работата на Народното събрание бе предвидено да се обсъждат процедурите за избор на нов председател на парламента, след като миналата седмица Никола Минчев ("Продължаваме промяната") беше свален от поста. В сряда именно липсата на единна кандидатура за председател на Народното събрание от страна на опозицията стана причина да бъде провален кворума.

Междувременно въпреки че на редовното сутрешно заседание вчера не се събра кворум, вечерта всички депутати от опозицията, включително санкционираният по "Магнитски" Делян Пеевски присъстваха на извънредното заседание и гласуваха единодушно вот на недоверие на кабинета Петков.

Дневник