Премиерът Кирил Петков разкритикува остро президента Румен Радев за позицията му за предложението на френското председателство на Съвета на Европейския съюз за разрешаването на казуса с българското вето върху започването на преговори от Северна Македония за членство в ЕС. Той го призова да свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) по темата, при това възможно най-бързо. Петков е в Брюксел за срещата на премиерите на страните членки на Европейския съюз.

"Не може от две седмици КСНС да не се свиква и да се крием на различни места и да казваме ама то едните трябва, ама то другите трябва, ама защитавало (бел. ред. предложението на Франция) донякъде позицията (бел. ред. на България), ама не защитавало позицията. Ако си президент на място, викаш всички служби, викаш всички партии, сядаме и обсъждаме. Но не, пак - било на правителството, било на премиера. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци", коментира премиерът.

Той повтори позицията си, че е обещал на българския народ решението за Северна Македония да се вземе от парламента, защото това е институцията, която има най-голяма представителност.

"Аз винаги си държа на думата, така че независимо какво ще се случи днес и кой какво ще иска от мен, аз ще държа на тази позиция. Искам да покажа на българския народ, че всичките тези мантри за слабост, за натиск, за предателство Кажете ми друг път, когато български премиер като е обещал нещо, независимо че аз лично харесвам френското предложение, то е много добро предложение, въпреки това, щом съм дал обещание към българския народ, аз ще си го изпълня и ще си спазя думата", увери той.

Петков се надява Народното събрание в близките дни да вземе решение по този въпрос. Допълни, че през цялото време темата за Северна Македония е била "спускана като мъгла в публичното пространство, за да разклащат правителството да крадат милиардите".

Кирил Петков определи като "абсолютна политическа подлост" дадената вчера пресконференция от лидера на ГЕРБ Бойко Брисов. "Не можеш сутринта да излезеш по телевизията и да се биеш в гърдите, а в следващия момент следобеда да блокираш комисията". Той коментира и проваленият в два поредни дни кворум в парламента.

"Не искат да направят кворум (бел. ред. ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане"), защото ги е страх. Тези хора са едни страхливци, тези хора мислят само как да манипулират. Или сте едни страхливци, които се опитвате да прехвърляте горещия картоф, или сте едни крадци, които се опитвате да клатите правителството, за да откраднете едни милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници, отидете на комисия и говорете пред целия български народ, за да се вземе правилното решение за Северна Македония", настоя още премиерът.

Дневник