Президентът Румен Радев обвини премиера Кирил Петков, че не се е съгласил с предложението му македонските българи да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония и това да бъде началото на преговорите на западните ни съседи за присъединяването им към Европейския съюз. Държаният глава уточни, че това е станало на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Той изрази учудване как след това Петков е приел идеята, но когато тя е била предложена от френския президент Еманюел Макрон.

"Парадоксално е, че беше по-лесно да бъде убеден френският президент и европейските лидери отколкото българския министър-председател, чийто кабинет не пое дори отговорност за действията си и не остави достатъчно време институциите и обществото да се запознаят с казуса", допълни Радев, който взе участие в празненствата на авиобаза "Граф Игнатиево" за 110-ата годишнина от първия боен полет на българската авиация.

В петък (24 юни) Народното събрание окончателно одобри предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС за започване на преговорите за еврочленството на Северна Македония. В проекторешението, внесено от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, е записано, че България ще подкрепи която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония при прецизиране на преговорната рамка и заключенията на съвета така, че да се гарантира вписването на българите в македонската конституция "там, където са споменати други народи и на равна основа с тези народи". По време на дебата Тошко Йорданов от "Има такъв народ" призова Радев да разсекрети протокола от КСНС, който се проведе през януари т.г., за да се видели "истинските нагласи" на политиците. Той на няколко пъти обвини Кирил Петков, че е водил своя политика по темата, различна от тази на правителството, за което го нарече национален предател.

"На заседанието на КСНС 5 часа категорично настоявах македонските българи да бъдат вписани в конституцията и това да бъде начало на преговорите за присъединяване. Премиерът Петков, неговите министри и всички участващи партии, с изключение на една - "Има такъв народ", отхвърлиха това предложение и го приеха едва, когато то дойде чрез президента Макрон", каза Радев.

Дневник