"Има такъв народ" ще се опита да състави правителство, ако президентът Румен Радев връчи мандат на политическата сила. Това каза депутатът от партията Ива Митева. Според нея отговорното поведение изисква подобен акт.

Изказването ѝ идва, след като "Има такъв народ" подкрепи успешен вот на недоверие в сряда (22 юни), който бе внесен от ГЕРБ и беше за икономическата политика на правителството. Тогава 19-те останали депутати от формацията гласуваха заедно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", въпреки че основните политически лозунги на "Има такъв народ" преди последните два парламентарни вота бяха срещу първите две политически сили. Преди това партията бе част от управляващата коалиция, но се оттегли от нея, като посочените от лидера ѝ Слави Трифонов доводи бяха два - водена от Кирил Петков различна политика по темата Северна Македония от Министерството на външните работи и версия, че в държавата вече нямало пари.

За Ива Митева всяка партия е длъжна на да опита да състави правителството в ситуацията, в която се намира държавата. До момента мненията в "Продължаваме промяната" са да се направи опит за нов кабинет, като премиерът Кирил Петков вече каза, че ще има персонални промени в него. Постът на министър-председател също е коментиран. В интервю за "Дневник" вицепремиерът Асен Василев обяви, че допуска Петков да не е премиер, но се съмнява в това.

От ГЕРБ пък съобщиха, че ще върнат мандата, ако той стигне до тях.

Дневник