Бившият премиер Кирил Петков използва профила си във "Фейсбук", за да отправи мащабна критика към действията на служебния кабинет, който още от първия ден на поста започна кадрови промени и отмени решения на предния кабинет.

Петков отбелязва, че е създаден кризисен щаб за газа, за който е обявено, че работи денонощно, но не е поискана информация от компанията, която очаква седемте кораба за доставка, нито има разговор с Турция за свободно място за пристанище на корабите. Никой не се е обаждал и на компанията, която е запазила капацитет в Гърция.

По-рано през деня в телевизионно интервю зам. енергийният министър Еленко Божков обяви, че осигуреният слот е собственост на друга фирма, която иска да го препродаде, но на въпрос какви мерки вече се взимат, той отговори, че кризисният щаб е от 1 ден.

"Няма информация за разговори с Гърция за разтоварване на повече от договорения втечнен газ в Ревитуса, след като съседите ни обявиха разширяване на капацитета на терминала. Но вече се говори за Газпром и дългосрочни договори. Не виждаме ли, че дори на Германия се ограничава подаването на газ от Русия? Не е ли най-важно за хората да има сигурност на доставките? Какво точно прави кризисният щаб?", пита Петков. Подобни критики отправя през последните дни и бившият енергиен министър Александър Николов. Както и че заради заявени промени в ръководството на компанията-мениджър на газовата връзка има опасност документалните процедури да не бъдат завършени в срок, така че връзката да заработи ефективно от 1 октомври.

Има опасност от закъснение спрямо поставения от регулаторите срок. Това означава забавяне на драстичното намаляване на цената на газа от Азербайджан. Защо? Пускането на връзката в експлоатация ще спести милиони на България, подчертава Петков.

Сред другите необясними за бившия премиер решения са подмяната на шефа на НАП, промяната в правилата на подготовката на България за влизане в т. нар. клуб на богатите - ОИСР, и др.

Посочва, че "Брикел" започва да пуши отново, чиято дейност бе спряна, след като той отиде на място, но съд в Стара Загора разреши на компанията да работи. Критикува и въвеждането на маски на закрито в София.

"България наистина е на вододел. Моделът на феодални зависимости, задкулисни ходове и ретроградни стратегии, които струват ужасно много на страната, атакува от всеки ъгъл", заключава Петков.

Дневник